Nem tarthat kampányrendezvényt a kalocsai polgári ellenzék?

2010. július 25.
Ossza meg ismerőseivel!

    A polgármester indoklása szerint a jelenlegi rendelet ugyanis csak arra terjed ki, hogy Szentháromság téren és a Szent István király út sétáló utcai szakaszán a mutatványos tevékenységre, valamint választási kampányra szolgáló, önálló hirdető-berendezés nem helyezhető el. A polgármester viszont az önkormányzati választási kampány kezdete előtt úgy gondolta, hogy nemcsak a plakát és hirdető berendezés elhelyezését tiltaná meg, hanem a jövőben a fent említett helyszíneken kívül a Negyvennyolcasok terén soha sem lehetne választási kampány-, vagy kampányjellegű rendezvényt tartani.

    „Valamilyen hátsó rejtett célzat volt sejthető már a módosítás szövege és a beterjesztés időpontja alapján is, azonban erre csak a polgármester szóbeli indoklásából derült fény, amelyben azt fejtegette, hogy mennyire indokolt a város három frekventált közterületén megtiltani bármilyen politika rendezvényt.” – mondta el Dr. Hargitai László (ÖKE) képviselő a MiÚjságnak, aki hozzáfűzte: „Felháborítónak tartottam, hogy Turi képviselőtársam hozzászólására a polgármester úgy reagált, hogy majd ő személyesen fogja esetenként eldönteni, hogy mikor és milyen tartalmú rendezvény számít politikai, vagy kampányrendezvénynek és az megtartható-e. Hozzászólásomban már a testületi ülésen kifejtettem, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását és a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény pedig rögzíti, hogy milyen rendezvények tartoznak a politikai rendezvények körébe és melyek nem tartoznak e törvény hatálya alá, ezért ezt nem neki kell eldöntetnie.” – nyilatkozta Dr. Hargitai László, aki szerint ugyancsak törvény szabályozza az országos és helyi szintű választásokhoz kapcsolódó kampány tartalmát, lebonyolításának szabályait, idejének és tartamának meghatározását.

    „Mindezekre hivatkozással jeleztem hozzászólásomban, hogy a helyi rendeletnél jóval magasabb szintű jogszabályokban szabályozott kérdéseket helyi normában ismételten szabályozni nincs értelme, eltérően pedig jogsértő. A polgármester az általam elmondottakból egyes szavakat kiragadva, azokat saját javaslataként „beültette” módosításként az előterjesztése szövegébe. E közben többször is rám hivatkozott, csak éppen mondanivalóm lényegét hagyta figyelmen kívül. Ismételt hozzászólásomban kértem a jelenlévő főjegyző állásfoglalását a jogforrási hierarchiát szerintem sértő rendeletszöveggel kapcsolatban, azonban ő mély hallgatásba burkolózott válasz helyett.” – nyilatkozta Hargitai, aki hangsúlyozta, hogy a polgármester javaslatára az SZDSZ-MSZP koalíció 11 képviselője által megszavaztatott, az ellenzéki képviselők részéről nem támogatott rendeletmódosítás, álláspontja szerint törvénysértő.

    „Úgy vélem, ez a rendelet módosítás a helyi polgárok alkotmányos jogát korlátozza azzal, hogy a pártok és különféle szervezetek részére a politikai rendezvények megtartásának lehetőségét egész évben megtiltja a város három kiemelt fekvésű közterületén, és alaptalanul szűkíti a törvényben rögzített kampánylehetőségek helyszíneit választások idején. A törvénysértő helyzet feloldására két lehetőség mutatkozik: az egyik, hogy egy módosító javaslat alapján a jogsértő rendeletrészt megváltoztatásával rendezi a képviselő-testület a kialakult helyzetet. A másik, hogy amennyiben az első lehetőség nem vezet eredményre, akkor a törvényességi felügyeleti jogot gyakorló szervhez kell folyamodni a rendelet hatályon kívül helyezése és a jogállami normáknak megfelelő módosításának kezdeményezése céljából.” – mondta a képviselő.

    (Forrás: Kalohírek)