Budapest kész az együttműködésre

2010. július 25.
Ossza meg ismerőseivel!

    A módosított állampolgársági törvénnyel összefüggésben a magyar kormányfő-helyettes hangsúlyozta, hogy az új szabályozás közjogilag is kifejezi a magyar nemzet egységét. Emlékeztetett, hogy a kettős állampolgárság ügyét szabályozó törvény a román minta alapján készült, s nem diszkriminatív, hiszen nem etnikai alapon működik. “Egy brassói szász is megkaphatja a magyar állampolgárságot” – említette példaként.

    Semjén Zsolt hangsúlyozta, Magyarország nem várhatott az állampolgársági törvényről való szavazással, mivel a jelenlegi helyzet “kegyelmi állapot”: most először, nem állt össze a “kis-Antant” hazánk ellen. “Hiába vártunk volna, a Fico-kormány bármilyen módosításba belekötött volna” – közölte a magyar miniszterelnök-helyettes a törvény szlovákiai fogadtatása kapcsán.

    A magyar-szlovák kapcsolatokról szólva Semjén Zsolt elmondta, Budapest kész az együttműködésre, ám döntéseit nem fogja a szlovákiai belpolitikai irányváltásokhoz igazítani.

    “Nemzetstratégiai szempontból, az asszimilációval szemben az a legjobb, ha etnikai pártokként jelennek meg a magyar érdekek a határon túli magyar közösségekben” – jelentette ki a magyar kormányfő-helyettes.

    A Magyar Állandó Értekezlettel és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával összefüggésben Semjén Zsolt hangsúlyozta: mindkettőre szükség van, hiszen az egyik egyéneket – képviselőket -, a másik pedig szervezeteket fog össze.

    (semjenzsolt.hu)