A munkahelyteremtés polgármestere kíván lenni Török Ferenc

2010. július 13.
Ossza meg ismerőseivel!

    – Mi volt az a motivációs tényező, ami arra sarkallta, hogy belevágjon ebbe a nagyszerű, de hatalmas felelősséggel járó feladatba?

    – Bár az élet úgy hozta, hogy munkám és feladataim elszólítottak a városból, mindig is Kalocsainak vallottam magamat. A kiemelt eseményeket, mint a Kék Madár Fesztivál, a Paprika Napok, lehetőségeimhez mérten mindig támogattam és törekedtem rá, hogy amikor csak tehetem, itthon tudjak lenni az eseményeken. Rendszeres résztvevője vagyok a Kalocsai Alkotó tábornak, ahol amatőr művészként festek évről-évre, leeresztve az egész éves gőzt, ami munkámból adódik. Ezeknél a hazalátogatásoknál rengeteg véleménnyel szembesültem, és az itt élőkkel egyetértettünk abban, hogy a város lehetőségei, és amit abból kihasznál, nem jó arányt tükröz. Világlátott emberként azt gondolom, hogy amíg más városok egy-két adottságot kitűnően használnak, addig Kalocsa a számtalan lehetőségével nem tud igazán élni. Hogy a kérdésre is válaszoljak, ezt a helyzetet szeretném megváltoztatni!

    Ön hogyan látja most Kalocsa helyzetét, milyen állapotban van a város?

    – Úgy gondolom, hogy ha egy kívülálló idejön, elsőre az a benyomás éri, hogy szépen felújítottak az utak, járdák, a középületek rendben vannak és összességében pozitív képet mutat a város. És ez jó dolog, a mostani városvezetést dicséri! De ha egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt 20 esztendőben a munkahelyteremtő beruházások elkerülték a települést, a fiatalok a lehetőségek hiányában menekülnek, a munkanélküliség közel jár a 20 %-hoz és szépen lassan elöregszik Kalocsa. Ha még mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy milliárdos hitelállományt görget az önkormányzat maga előtt – amelynek javát csak 2014-ben kell elkezdeni törleszteni -, a kórház folyamatosan a csőd szélén tántorog, a gyerekosztály már bezárt és további osztályok kerülhetnek erre a sorsra, a rendszerváltáskor örökölt vagyonunk jelentős részét meg, sajnos, feléltük.

    – Megválasztása esetén milyen elképzelése van a problémák megoldására és ezzel párhuzamosan Kalocsa fellendítésére?

    – Az elmúlt 20 évben a kalocsaiaknak nem volt alkalmuk megtapasztalni, milyen is lenne egy más szemléletű városvezetés. Most „itt az idő”, hogy a Fidesz szlogenjével éljek! Rendkívül jó a csillagok állása: Fidesz-KDNP miniszterelnök-helyettes képviselője van a városnak, Bagó Zoltánt nemrég jelölték Európa Parlamenti képviselőnek. Soha ilyen lehetősége nem volt még településünknek! Olyan szemléletű testületet szeretnék Kalocsa élére, akik nyugodt, kiegyensúlyozott, felelős politikai magatartást folytatva, a város lehetőségeit hatékonyan aknázzák ki, a fejlesztési irányok figyelembevétele mellett.

    – A város talán legnagyobb problémája, hogy az elmúlt 20 évben rengeteg állás szűnt meg és új üzleti beruházókat szinte alig sikerült idecsábítani. Mit lehet tenni a munkahelyteremtés érdekében?

    – Véleményem szerint ez az a terület, ahol az elmúlt 20 évben nem sikerült érdemben maradandót alkotni. Mendemondák vannak elriasztott befektetőkről, az ipari park és a reptéri területek spekulatív kiárusításáról, én nem tudom, mi igaz ebből! Ami biztos, Török Gusztáv polgármester többször kijelentette, hogy: „nem feladata a munkahelyteremtés”! Ezt viszont rendkívül rossz üzenetnek tartom, és káros hatásait sajnos a bőrünkön érezzük. Én a munkahelyteremtés polgármestere kívánok lenni! Ennek érdekében mozgósítani kívánom politikai és gazdasági kapcsolatrendszeremet és minden erőmmel a probléma megoldására fogok koncentrálni. Programunk készítése folyamatban van, aminek középpontjába szintén az említett kérdést állítottuk. Az elkövetkező időszakban még több személyes találkozót, kerekasztal beszélgetést tervezek, ahol ezeket az elképzeléseket szeretném minél több érintettel megismertetni, és a jó szándékú javaslataikat beépíteni a polgármesteri programomba.

    – Lépten – nyomon azt hallani, hogy helyben teljesen beszűkültek a lehetőségek, menekülnek a fiatalok, a város demográfiai helyzete egyre rosszabb állapotot tükröz. Megfordítható ez a folyamat?

    – Meggyőződésem, hogy igen, különben nem vállalkoztam volna erre a kihívásra! A turizmus felpörgetésével, az oktatás fejlesztésével, a helyi innováció támogatásával mindez kezelhető lenne. De ehhez egy más szemléletű vezetésre, hatékony érdekérvényesítésre és ambiciózus, képzett munkaerőre van szükség. A fiatalok visszacsábítása érdekében egy komplett programot kívánunk indítani, amelynek a neve „Kalocsa hazavár” lesz! A koncepció részleteit szintén a kampányban fogjuk ismertetni.

    – Melyek azok a területek, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek és milyen konkrét intézkedéseket terveznek a Fidesz győzelme esetén?

    – Megválasztásunk után első munkánknak egy részletes átvilágításnak kell lennie, a nélkül ugyanis nem fogjuk ismerni a város valós pénzügyi helyzetét, és az új vezetés mozgásterét. Ezek után a Fidesz egészségügyi szakpolitikusaival közösen, megoldást kell találni a kórház siralmas helyzetére. Egy-két hónapon belül felállítunk egy új szervezetet, amely Kalocsa marketing tevékenységével, az EU-s források hatékony lehívásával, a város produktív, fenntartható beruházásainak megtervezésével és a befektetők megszerzésével fog foglalkozni.

    – Sokak szerint az őszi választás eredményét már most borítékolni lehet, ugyanis az országgyűlési választásokhoz hasonlóan októberben is tarolni fog a Fidesz. Ön egyet ért ezzel?

    – Még véletlen se értek ezzel egyet! Meggyőződésem, hogy az őszi sikerhez rengeteget kell még dolgozni, az elvégzett munkán kívül, és el kell tudni mondani a választóknak, hogy miért is érdemes ránk szavazni. Ha meg tudjuk értetni az emberekkel azt a szemléletbeli különbséget, ami a 20 éve regnáló vezetés és az általunk képviselt irány között van, akkor viszont biztos vagyok benne, hogy a változás nem kerüli el Kalocsát.

    (Forrás: Kalohírek)