Természetes, hogy meghallgattuk Balogh Andrást

2010. június 22.
Ossza meg ismerőseivel!
    Semjén Zsolt azt mondta, hogy a köztársasági elnök jelölése olyan súlyú, hogy természetes, hogy meghallgatják Balogh András gondolatait és elképzeléseit. A KDNP elnöke felidézte, hogy amikor kisebbségben voltak, a szocialisták is megtették azt a gesztust, hogy meghallgatták Mádl Ferencet.

     

    A XX. század történelme folyamán a magyar nemzetet részint Trianon, részint a XX. század viharai nyomán egy háromlábú székhez hasonlítható – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az egyik láb az anyaország magyarsága, a másik a Kárpát-medence magyarsága, míg a harmadik az emigráció magyarsága. Semjén Zsolt arra volt kíváncsi, hogy a jelölt milyen formában gondolja a nemzet egységének megjelenítését, a határon túli magyarokkal való egységet, beleértve az autonómia kérdését, s az amellett való kiállást.

    Lázár János szerint az MSZP alkalmas jelöltet állított a köztársaságielnök-jelölés versenyében. A Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti frakciószövetség ülése után közösen tartott sajtótájékoztatót Balogh Andrással, az MSZP államfőjelöltjével és Lendvai Ildikóval, a szocialisták távozó pártelnökével. Lázár János megköszönte, hogy Balogh András részt vett a frakcióülésen, és a jelöltnek nemes küzdelmet és még nemesebb megmérettetést kívánt. A Fidesz frakcióvezetője Lendvai Ildikónak külön megköszönte, hogy lehetővé tette a találkozást, és azt is, hogy először, de remélhetőleg nem utoljára, kitüntette a Fidesz-frakciót részvételével, és szót válthattak közös ügyeinkről.

    Balogh András kiemelte: megtisztelőnek tartja, hogy meghívták a frakcióülésre, ahol kellemes beszélgetést folytattak. A frakcióülésen elmondott beszédéből felidézte, ismertette azt a programot, amelyet szerinte egy köztársasági elnöknek vállalnia kell, ahhoz, hogy megjelenítse a magyar nemzet egységét. Az államfő előtt álló feladatok közül kiemelte: hidakat kell építeni, nem barikádokat, mert a társadalomnak a jelenlegi, a demokratikus pluralizmus kereteit feszegető szembenállása gátolja a nemzeti akart érvényesülését, az egységes törekvéseket. Balogh András úgy fogalmazott: olyan országot vizionálok, amely mosolygós, nem ideges, (nem) nyugtalan, nem jövőtől félő. 

    (Forrás: MTI)