Már nyáron ülésezhet a MÁÉRT

2010. június 21.
Ossza meg ismerőseivel!

    Szinte csak Szlovákiának voltak eddig kifogásai a kedvezményes magyar állampolgárság miatt, de néhány nappal ezelőtt Románia is elkezdett érdeklődni, hogyan is gondolja ezt a magyar kormányzat.

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, pár héttel korábban a román liberális és a szocialista ellenzék bizonyos személyiségeinek részéről érkeztek negatív vélemények, de a magyar delegáció a bukaresti tárgyalások során csak pozitív hozzáállással találkozott. „Ami egyébként érthető is, hiszen a magyar állampolgársági törvény alapvetően a román állampolgársági törvényt követi” – mondta. Románia ugyanis havi tízezer útlevelet ad ki a Moldáv Köztársaság területén élő románok részére.

    A kormányzat újra össze szeretné hívni a Magyar Állandó Értekezletet, már a nyáron. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy amikor részt vett az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tanácskozásán, felmerült a kérdés, hogy milyen intézményes formái lesznek a magyar-magyar kapcsolatoknak. „Miután a Magyar Állandó Értekezlet nagyszerűen bevált, természetes, hogy újra életet lehelünk bele.” Semjén Zsolt hozzátette, a MÁÉRT formailag megvan, csak Gyurcsány Ferenc nem hívta össze, miután 2004 novemberében a határon túli magyar vezetők élesen ütköztek vele, amiért megpróbálta megakadályozni az állampolgársági törvényt. „Mi természetesen még a nyáron össze fogjuk hívni a hagyományoknak megfelelően, továbbá fent fogjuk tartani a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát is.”

    Ez utóbbi a Szili Katalin által kezdeményezett együttműködés. Semjén Zsolt úgy gondolja, hogy helyes volt akkor összehívni ezt a fórumot, mert ez mégis csak egyfajta kapcsolat volt a határon túli magyarsággal.

    Szlovákiában a Bugár Béla vezette Híd-Most párt került be a parlamentbe, a Magyar Koalíció Pártja nem. Korábban a Fidesz inkább a Magyar Koalíció Pártját támogatta. Semjén Zsolt elmondta, várják, hogy Szlovákiában megalakuljon egy jobbközép kormány, és szerinte van remény arra, hogy Szlovákiával is érdemi párbeszédet lehessen folytatni.

    A miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a felvidéki magyarsághoz mindenképpen el fog menni. Hogy a szlovák kormánnyal miként alakulnak a viszonyok, az szerinte alapvetően a szlovák pártokon múlik. „Mi nyitottak vagyunk a Híd felé, de alapvetően a Hídon múlik, hogy milyen pártként definiálja magát. A Duray Miklós, Csáky Pál nevével fémjelzett Magyar Koalíció Pártja deklarálta, hogy magyar párt. Bugár Béla Híd-Most pártja nem deklarálta, hogy magyar párt.”

    A nemzeti kisebbségek védelmét a Híd-Most is nagyon hangsúlyosnak találja, és azt mondja, hogy nyitott a magyar kormányzat felé. De hogy kap-e meghívót például a MÁÉRT-re, az attól függ, hogy magyar pártnak tekinti-e magát – tette hozzá Semjén Zsolt. „De a Híd jelen pillanatban egy szlovákiai párt, amelyben emblematikus magyar politikusok is vannak.”

    (Forrás: mr1-kossuth.hu)