Magyarország üdvözli a szlovák jobbközép előretörését

2010. június 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    A kereszténydemokrata politikus álláspontja szerint a szlovák politikai erőtér változásait nyilván tanulmányozni kell. Arra a kérdésre, hogy mit is jelent tulajdonképpen a helyzet tanulmányozása, kifejtette: meg kell várni, hogy a különböző pártok hogyan reagálnak a választás eredményére, és különösen a jobbközép koalíció kormányalakítását, amihez koalíciós tárgyalások sora vezethet el.

    Semjén Zsolt hangsúlyozta: az ugyanis egyelőre csak „matematikai számítás”, hogy a jobbközép többséget szerzett a választásokon, meg kell várni, hogy a különböző pártok a kormányalakítást illetően milyen nyilatkozatot tesznek. „Reméljük, hogy a jobbközép tud kormányt alakítani, amire egyébként a társadalmi támogatottsága megvan” – szögezte le, megjegyezve, az új összetételű szlovák-kormánytól a két ország közötti – mesterségesen szított – feszült viszony rendezését várja.

    „Nyilván nem titkoljuk, hogy örültünk volna, ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ott van a szlovákiai törvényhozásban, annak viszont örülünk, hogy a Híd bekerült” – fogalmazott.

    Reagálva arra a hírre, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke a párt elnökségi ülése után bejelentette, hogy – tekintettel a választási eredményre – lemond az MKP elnöksége, Semjén Zsolt kijelentette: ez „a politikai korrektség és egy erkölcsi alapú politizálás megnyilvánulása”. „Hiszen ha egy párt nem jut be a parlamentbe, akkor az az elegáns, ha az elnökség lemond, aztán a párt tagsága elemzi a helyzetet” – fűzte hozzá.

    (Forrás: MTI)