Kilencezer mondat a magyar megmaradás templomáért

2010. június 27.
Ossza meg ismerőseivel!
    Semjén Zsolt közölte: arra kérik fel a polgármestereket, a magyar szervezeteket, a szórványban dolgozó egyháziakat, hogy keressék meg a településeket, az ott élőket, s kérjenek egy mondatot tőlük, amit magukkal kapcsolatban a legfontosabbnak tartanak, amit üzenni szeretnének. Ezeket a mondatokat, üzeneteket, idézeteket a település nevével együtt rávésik egy-egy márványtáblára, amelyekből Makovecz Imre építész javaslatára a magyarság megmaradás temploma épülne fel. 
        
    Az ökumenikus kápolna üzenet lenne a mai magyarságnak, magunknak és jövőnek – fogalmazott Semjén Zsolt, aki elmondta: a helyszínről és a részletekről még nem döntöttek. A tervek szerint egy évet szánnának arra, hogy a mondatok beérkezzenek. Fontos, hogy egy-egy történelmi korszak a saját lenyomatát otthagyja az időben a következő generációknak és a jövőnek. Szeretnénk üzenetet hagyni a magyar megmaradás gondolatának jegyében – foglalta össze a kezdeményezést a KDNP elnöke. 
        
    A kezdeményezést elindító Bayer Zsolt újságíró azt mondta, hogy ez az ötlet öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Kitért arra, hogy amennyire csak lehetséges, a Trianon-traumából  meg kell próbálni pozitív gondolkodást kihozni. Erre szerinte egyetlen mód van, Trianonról meg kell próbálni úgy gondolkodni, hogy a Trianon utáni megmaradás önmagában egy csoda. Ennek valamiféle kifejeződéseként, hogy a traumát meghaladják, fogalmazódott meg a kezdeményezés.
    (Forrás: MTI)