Fontos a társadalom erkölcsi megújulása

2010. június 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az elmúlt hétvégén nemcsak Kalocsáról és a környező szállásokról, de az ország más részéről, többek közt Budapestről és Bajáról is érkeztek zarándokok a jeles ünnepre. A búcsú vasárnap körmenettel és misével zárult a Főszékesegyházban, amelyen az egyházi elöljárók mellett részt vett dr. Semjén Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

    „Akinek nincs múltja, annak nincs jövője sem. Látszik, hogy a Kalocsán és a környékén élő embereknek fontos a múltjuk, a hagyományok tisztelete, hiszen már 148. alkalommal kerül megrendezésre a Jézus Szíve Búcsú.” – mondta el országgyűlési képviselő.

    A körmenet az idén nagyon látványos volt, hiszen azon Kalocsa és környéke tánccsoportjai közül többen népviseletbe öltözve vettek részt, felelevenítve a régi hagyományokat.

    „Illő lenne, hogy a mai kor, sokszor identitás zavarával küzdő embere a gyökereihez és a hagyományaihoz térjen vissza és onnan építse tovább a jövőt. Ez az egyik fő szándéka az idei búcsúnak.” – mondta el dr. Mészáros István templomigazgató, aki tavalyi kinevezése óta fáradozik azon, hogy a város egykor méltán neves búcsúját újra méltó rangjára emelje. István atyát külön örömmel töltötte el, hogy a fiatalok is bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba.

    „A szombati napon, az esti hatos mise gitáros ifjúsági szentmise volt, és azt követően, a fiatalok folytatták a szentségimádást este kilenc óráig. Ez azért is örömteli, mert a nagyhírű jezsuita kollégium elsősorban a honi katolikus ifjúságnak a nevelésére, erkölcsi, szellemi nevelésére épült, ahogyan a Szent István király utca 24 szám alatt olvasható azon a feliraton, ami 1860-ból, az alapítás dátumából származik.” – hangsúlyozta a templomigazgató, aki hozzáfűzte, hogy Jézus Szívének a tisztelete a társadalom erkölcsi megújulása szempontjából fontos. „Úgy gondolom, hogy napjainkban a társadalmi, erkölcsi megújulásnak nagyon nagy aktualitása van a közéletben, politikában, társadalmi életben ugyanúgy, mint a privát szférában.

    (Forrás: Kalohírek)