Eső, és bor áztatta Szent Orbán szobrát

2010. június 04.
Ossza meg ismerőseivel!

    A programok közt mindenki talált kedvére valót, a könnyűzenétől a folklórig, a hordóemelő versenyen át az Orbán napi orrversenyig, igazán változatos volt a kínálat. A hétvége egyik fontos momentuma az Orbán szobor locsolás volt, melynek lényegéről Gácser Zsolt alpolgármester beszélt a portálnak: „Szent Orbán szobrát akkor locsolják a borverseny legjobb fehér, illetve vörös borával, ha május 25-ig, vagyis Orbán napjáig a védőszent megvédi a szőlőtőkéket a fagytól. Az idén nem volt fagy, így locsoltak azok, akik erre lehetőséget kaptak. Abban az esetben, ha a fagykár megtizedelte volna a termést, szőlővesszővel verték volna el a szobrot.” – tájékoztatott az alpolgármester, aki arról is beszámolt, hogy az idén hatféle nedűvel locsoltak, mind a kistermelői, mind pedig az adóraktáros kategória legjobb vörös, rozé és fehér bora áztatta a szobrot.

    Borlovagot is avattak vasárnap délelőtt, az idei legjobb vörösbor készítőjét, Csupor Zoltánt és dr. Bagó Zoltánt, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét. Aki a borapród címre pályázott, annak is bizony ki kellett állnia a próbát, tíz pincéből álló bortúra várt a vállalkozó szellemű borkedvelőkre. A pincéket végigjárva, mindenhol kétféle bort kellett megkóstolni, aki ezt a próbát kiállta, a Borok Házában vehette át borapródi oklevelét. A túra hatalmas népszerűségnek örvend, tavaly több mint százan vállalkoztak rá.

    Gácser Zsolt alpolgármester szerint: „Hajós város lakosságának a 75-80%-a sváb. A sváb ember sajátja a munka- és a vendégszeretet. Ilyenkor a hajósi ember egy hétvégére megpihen, meghívja a családtagokat, barátokat, és egy kellemes hétvégét töltenek el itt a Pincefaluban, az 1200 pince egyikében.”

    Nézze meg a Kalohírek felvételét!