A társadalom elsöprő többsége támogatja a kormány 29 pontját

2010. június 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az akcióprogram a társadalom szinte minden csoportja számára jelent majd valamiféle változást. Ennek megfelelően a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásában azt vizsgálta, hogy a tervezett intézkedések bírják-e a lakosság támogatottságát. Kutatásukból kiderült, hogy a kormány terveit a magyar társadalom elsöprő többsége támogatja. A tervezett 29 kérdésből a 16 legfontosabbról kérdezték az emberek véleményét. A vizsgált intézkedésekkel a szavazók átlagosan 84 százaléka egyetért. A legszimpatikusabb ötletek közé a külföldi élelmiszerek fokozottabb ellenőrzése (96 százalék), az állam kiadásainak általában vett csökkentése (95 százalék), a telefon-, bútor- és gépjárműcserék leállítása (93 százalék), az adományozás adómentessé tétele (93 százalék), a pártok költségvetésének 15 százalékos csökkentése (93 százalék), a végkielégítések megadóztatása (91 százalék), illetve az EU-s források magyar kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtésére történő átcsoportosítása (90 százalék) került.

    Négyötödös vagy azt meghaladó támogatottságú tervezett lépésnek számít a közüzemi díjak befagyasztása (89 százalék), az állami szektoron belüli bruttó havi kétmillió forintos kereseti plafon (89 százalék), az adórendszeren kívüli kereset (84 százalék), illetve a kilakoltatási moratórium (80 százalék) bevezetése.

    Ennél valamivel kevesebben, de még így is a megkérdezettek közel háromnegyede a bérek közszférán belüli befagyasztása (78 százalék), az ingatlan-bérbeadás megkönnyítése (76 százalék), a cégek nyereségadójának bizonyos körülmények közötti csökkentése (75 százalék), illetve a bankadó növelése (73 százalék) mellett foglalt állást.

    Az intézkedések közül arányaiban a legkevesebben a személyi jövedelemadó kulcsainak csökkentésével értettek egyet (52 százalék), ugyanakkor még ez az intézkedés is élvezi a lakosság többségének támogatottságát – áll a Századvég közleményében.

    Bővebben itt olvashat a felmérésről.