A kormány tagjai az MKP elnökével találkoztak

2010. június 10.
Ossza meg ismerőseivel!

    A csütörtöki találkozón elhangzott, hogy a magyarországi parlamenti választáson az emberek megalapították a nemzeti együttműködés rendszerét, amely egyformán nyitott az anyaországban és a határon túl élő magyar közösségek előtt – írta közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
        A közlemény szerint “a június 12-i szlovákiai parlamenti választás sorsdöntő fontosságú lesz a határon túl élő nemzetrészek érdekérvényesítésének szempontjából, éppen ezért létfontosságú, hogy ezt a választást a felvidéki magyarok nemzeti ügyükként éljék meg, és minél nagyobb arányban vegyenek részt a szavazáson”.

    Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke Esztergomban támogatásáról biztosította Csáky Pált, az MKP elnökét a szombati szlovákiai parlamenti választás előtt – jelentette a pozsonyi TASR hírügynökség.

    Csáky a találkozó után, amelyen Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke is részt vett, a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy a megbeszélést Orbán kezdeményezte.  

    “Mindkettőnk számára fontos a határokon átívelő együttműködés. Megerősítettük, hogy mindaz, ami eddig ki lett dolgozva – a párt szintű projektek és elképzelések – továbbra is érvényes, azzal, hogy a magyar kormány ezeket saját hivatalos dokumentumai részévé teszi” – nyilatkozta az MKP elnöke.

    Hozzátette, hogy a szlovákiai választások előtti helyzetről is beszélgettek. “Orbán úr támogatásáról biztosította az MKP-t, nemcsak mint a Fidesz elnöke, hanem mint az Európai Néppárt (EPP) alelnöke is” – jegyezte meg Csáky.

    A politikusok szót váltottak az elmúlt hetekben felmerült problémákról is.

    Mint mondta, elsősorban az állampolgárságról szóló magyarországi és szlovákiai törvényekre gondol. Reményüket fejezték ki, – tette hozzá -, hogy Magyarország és Szlovákia jövőbeni kormányai tárgyalhatnak majd a törvényekkel összefüggő problémák megoldásáról és az egész rendszerről. A magyar fél megerősítette, hogy a magyar törvényt csak január elsejétől alkalmazzák, tehát minimálisan fél évnyi idő lesz “az esetleges diszharmónia” eltávolítására – hangsúlyozta Csáky.    

    Arra a felvetésre, hogy az új magyar kormány miért éppen az MKP-val tárgyal, s nem a Híddal is, Csáky azt mondta, hogy a magyar fél, akárcsak az MKP, a Hidat nem tartja magyar pártnak. A Híd “nem magyar párt” – jelentette ki. Úgy fogalmazott: “Mi az EPP tagjai vagyunk, tehát már 16-17 éve a Fidesz partnerei”. A Fidesz képviselői és Orbán Viktor is “személyesen egyértelműen támogatásukról – ma politikai támogatásukról – biztosították az MKP-t” – hangsúlyozta Csáky.

    Semjén Zsolt hangsúlyozta: “Akkor tudunk előrelépni, ha a szlovákiai magyarok elmennek választani. Magyarország és Európa most Szlovákiára szegezik figyelmüket. Most a felvidéki magyarok döntésétől függ, hogy elmenjenek választani és az MKP-t válasszák”. Szerinte a Híd sosem volt magyar párt. Azt mondta, csak az MKP jelentette ki világosan, hogy magyar párt.

    (Forrás: MTI)