Talpra kell állítani az országot

2010. május 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Harrach Péter, a párt frakcióvezetője a “Nemzeti Együttműködésről” című politikai nyilatkozattervezet általános vitájában hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy a nyilatkozat a magyar emberek együttműködéséről és nem a politikai pártok mutyijáról szól.

    Hívőnek, és nem hívőnek, fiatalnak és idősnek, politikai nézettől és lakóhelyétől függetlenül helye van minden magyar embernek a nemzeti együttműködés új rendszerében – hangsúlyozta a kereszténydemokrata frakció első embere.

    Talpra kell állítani az országot, vissza kell adni a nemzeti önbecsülést és egészséges társadalmat kell felépíteni – mutatott rá.

    Az elmúlt nyolc évben az ellenzék sok mindent látott: Medgyessy Péter igyekezetét, hogy megfeleljen az elvárásoknak, Gyurcsány Ferenc vibráló, egymást kioltó ötleteit, és Bajnai Gordon tűzoltó-kísérletét. A választók most úgy döntöttek: nyissunk egy új korszakot – mondta.

    Harrach Péter a Trianon utáni állapotokkal párhuzamot vonva kiemelte: akkor sokkos állapotba került a nemzet, vezetői azonban olyan nemzeti egységet tudtak teremteni, amelyben a baloldal is feladta a nemzeti egységet támadó gondolatait, kezdeményezéseit és érdekeit úgy képviselte, hogy az “belesimult a nemzeti egységbe”.

    A bethleni konszolidáció törekvéseit, cselekvéseit, az ebben résztvevő baloldali együttműködést talán érdemes lenne a mai baloldalnak is mint példát figyelembe vennie – ajánlotta a politikus, akinek szavait taps fogadta a Fidesz-KDNP soraiból.

    A nemzeti egység gondolatához ugyanakkor hozzátartozik az is, ha a hatalmon lévők felismerik, a politikai akarat akkor hatékony, ha figyelembe veszi az emberek véleményét. Ezt hívják nemzeti konzultációnak – tette hozzá.

    Az egység másik feltétele pedig a határozott és hiteles vezetés – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus. A vezető pedig akkor hiteles, ha nem önmagát, saját anyagi érdekeit, hanem a nemzet érdekeit képviseli – hangsúlyozta.

    (Forrás: MTI)