Ott kell lenni, ahol a nép van

2010. május 25.
Ossza meg ismerőseivel!

    – Nyolc esztendeje először a magyar kormány is képviselteti magát a csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton. Nem tartja abszurdnak, hogy ennyi időt kellett várni?

    – Zarándokként vagyok itt, de természetesen a személyemben képviselem a szövetséget is. Az országgyűlési képviselőknek és a minisztereknek ott kell lenni, ahol a népük van. A magyar nép most itt van Csíksomlyón. Édesanyám erdélyi, és gyermekkorom óta ide járok minden évben. De azt hiszem, a mindenkori kormány bölcsen teszi, ha augusztus 20-hoz hasonlóan a csíksomlyói búcsún is képviselteti magát.

    – Az idei búcsú mottója: Most segíts meg, Mária! Mi lehet e mottóválasztás üzenete?

    – A mottót én óhatatlanul az állampolgársági törvényre vonatkoztatom. Most nyílt lehetőség arra, hogy amennyire lehet, jóvátegyük azt, amit 2004. december 5-én a bukott szocialista kormány művelt egyfajta lelki Trianont okozva, és végre megadhassuk a magyar állampolgárság lehetőségét határon túli testvéreinknek. Ezért meg sem vártuk a kormányalakítást, hanem azonnal benyújtottuk a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet. Biztos vagyok abban, hogy amikor jövőre találkozunk Csíksomlyón, nagyon-nagyon sok ember lesz itt magyar útlevéllel a zsebében.

    – És szavazati joguk is lehet?

    – Nagyon fontos látni, hogy nincs A és B kategóriájú állampolgár. Egy magyar nemzet van, egy állampolgársággal. Ez pedig világossá teszi, hogy a határon túli magyaroknak a jogállása olyan, mint a külföldön élő magyar állampolgároké. Következésképpen ha az illetőnek lakcímkártyája van, akkor ugyanolyan szavazati joga van, mint önnek, vagy nekem. Minden további részletet egyébként a választójogi törvényben fogunk szabályozni.

    – Miként értékeli a zarándoklat szervezőinek azt a gesztusát, hogy a perselypénzt a magyarországi árvízkárosultaknak ajánlották fel?

    – Megrendítőnek gondolom, és egy nagyon világos válasznak abban a tekintetben, amikor Magyarországon bizonyos szocialista párti körök azzal vádolták és sértegették a határon túli magyarokat, hogy azért akarnak magyar állampolgárságot, hogy a magyar társadalombiztosítási ellátást igénybe vehessék. Ami egyébként úgy marhaság, ahogy van, hiszen mindenkinek ott van a társadalombiztosítási ellátása, ahová a járulékot fizeti.

    – Mit jelent önnek Csíksomlyóra zarándokolni?

    – Mindent. Nekem ez egész évre szóló feltöltődést jelent, és most, hogy itt voltam, ez olyan megerősítést és erőt ad, hogy egy évig fönn tudja tartani a szükséges a lelki hőfokot. Amit jövőre újratöltök. (KL)

    (Kristály Lehel, Magyar Hírlap)