Nyakó István a 2006-os jogsértések elkövetőit védi?

2010. május 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    Lukács Tamás a testület KDNP-s elnöke a Nyakó István szocialista politikus kijelentéseire az MTI-nek úgy reagált: nem túl következetes és korrekt Nyakó István viselkedése, ami  A bizottsági ülésen, még nem emelt kifogást, hogy a 2006-os jogsértéseket vizsgáló albizottságot hozzanak létre, akkor azt jelezte, hogy az MSZP-t delegáltját később jelölik meg. Majd a módosító javaslat tárgyalásánál kivonult – idézte fel a történteket a bizottsági elnök.   

    Kiemelte: a házszabály értelmében létrehozható parlamenti albizottság abban a tárgykörben, ami egy bizottság hatáskörébe tartozik, az pedig, hogy történtek-e és milyen jogsértések 2006. október 23-án, pontosan ilyen kérdés.

    Hozzátette: egy parlamenti albizottságnak nem feladata a büntetőjogi felelősség megállapítása.

    A KDNP-s politikus értetlenségének adott hangot, amiatt, hogy Nyakó István politikai boszorkányüldözést emleget. Azokat kívánja védeni, akik emberek szemét lőtték ki, akik a jogsértéseket elkövették 2006. október 23-án – tette fel a kérdést a bizottsági elnök.

    Egy dolog nem lehetséges, továbbra is következmények nélkül élni – szögezte le a politikus.

    Gulyás Gergely (Fidesz) az albizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a Fidesz javaslatára fogadták el azt a módosító indítványt, hogy az albizottság a 2002 és 2010 közötti, de különösen a 2006 őszén, az állam által elkövetett alapvető szabadságjogi sérelmeket vizsgálja ki. Mint elmondta, jogvédők körében konszenzus alakult ki arról, hogy az alapjogok korlátozása 2002-től kezdődött, és ennek csúcspontja volt, ami 2006 őszén történt.

    Az albizottság alelnöke Ékes Ilona (Fidesz) és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) lesz, a testület első ülését jövő hét elején tartja, s ezen pontos ügyrendjét és feladatait is meghatározzák majd.

    (Forrás: MTI)