Megerősítette együttműködését a Fidesz és a KDNP

2010. május 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    A szerződés célja, hogy példát mutassunk az együttműködésből – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor elmondta, a szövetségi megállapodás megerősítése része annak a forgatókönyvnek, melynek célja a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése. Mint kifejtette, úgy érezték, szükség van egy olyan dokumentumra, amely rögzíti, hogy a két párt egy pártszövetség keretében közösen fog kormányozni.

    A megállapodást azért hozták létre – tette hozzá -, hogy a nemzeti egységet megpróbálják támogatni, szükség esetén meg tudják védeni, illetve világossá tegyék, hogy a nemzeti ügyek programját végre fogják hajtani.

    Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a nemzeti ügyek programjában a legfontosabb értékek a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend. A kereszténydemokratáknak mindegyik témához van hozzátennivalója, de elsősorban azt várják tőlük, hogy a család intézményének megerősítésében nyújtsanak segítséget a következő kormánynak. Megjegyezte, ennek oka, hogy az elmúlt nyolc évben súlyos támadások érték a családot, és a megbukott kormány politikáját családellenes szemlélet jellemezte. A család azért fontos, mert az együttműködés legjobb terepe – mutatott rá a Fidesz elnöke.

    Semjén Zsolt KDNP-elnök a szerződésről szólva úgy fogalmazott: ez egy szellemi természetű dokumentum, amely történelmi távlatokban elemzi és nézi az együttműködésünket. A KDNP elnöke kifejtette, hogy a szövetség egésze magáénak vallja azokat az értékeket, amelyeket Barankovics István pártja képviselt. Kezdve azzal – fogalmazott Semjén -, hogy 1944-ben a barna szélsőséggel szemben, ’45 után pedig a vörös szélsőséggel szemben fogalmazták meg a kereszténydemokrata, keresztényszociális értékrendet.

    Mint Semjén Zsolt fogalmazott, ennek az értékrendnek három alapvető pillére volt: a személy tiszteletéből kifolyólag a szabadság védelmezése, a szolidaritásból kifolyólag a keresztény – szociális gondolat érvényre juttatása és a minden embert átfogó keresztény testvériesség gondolatán belül a mélységes nemzeti elkötelezettség.

    Az együttműködésnek a lényege – mondta Semjén -, hogy a Fidesz egy néppárti karakterű, széles, nagy gyűjtőpárt, a KDNP pedig kifejezetten világnézeti karakterű párt. Ennek a kettőnek a harmonikus együttműködése tette lehetővé azt a fantasztikus támogatást, amit a választásokon elértünk – tette hozzá a politikus.

    A családok tekintetében mindig is az volt az álláspontunk – fogalmazott a KDNP elnöke -, hogy két dolgot kell egyszerre megcselekednünk: egyfelől a szükséges jogszabályi, állami segítséget a családok mögé kell tenni, hogy a gyermekek megszülethessenek és a gyermekvállalás ne legyen azonos a szegénységnek a vállalásával. Másfelől egy széles szellemi megalapozást kívánunk megfogalmazni annak tekintetében, amit a családok érdekében meghirdettünk. A KDNP készen áll arra, hogy az új kormányban a történelem által vállalt szerepét ma is megcselekedje – jelentette ki Semjén.