Két bizottsági elnöki és hat alelnöki posztja lehet a KDNP-nek

2010. május 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    Közlése szerint az már biztosan eldőlt, hogy az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság élén kereszténydemokrata politikus áll majd, ezt a testületet Lukács Tamás vezetheti. A másik bizottsági elnöki posztról még egyeztetnek a frakciószövetségen belül a Fidesszel.

    Az új parlamenti ciklusban hat bizottsági alelnöki posztot kaphat a KDNP: a számvevőszéki és költségvetési, az önkormányzati,  az európai ügyek, a fenntartható fejlődés bizottsága mellett kereszténydemokrata alelnöke lehet a kulturális és valószínűleg a honvédelmi bizottságnak.

    Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő – negyedik fordulós, két részletben lefolytatott – keddi megbeszélésükön megegyezés született a pártok között az új bizottsági rendszerről. Az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot pénteken fogadhatja el a Ház.

    Az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, az elmúlt ciklusban működött rendszerhez képest csak egy új testület jön létre: a fogyasztóvédelmi. A környezetvédelmi testületet “átkeresztelték” fenntartható fejlődés bizottságának, és új neve lesz a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak is: számvevőszéki és költségvetési bizottság.

    Módosították az oktatási és tudományos bizottság nevét is, ahová bekerült a kutatási szó is; ugyanez történt az ifjúsági, szociális, családügyi bizottsággal, amelynek neve kibővült a lakhatással is.

    A 19 testületből 13-at a Fidesz-KDNP-frakciószövetség vezet, haton pedig a három ellenzéki párt osztozik 3:2:1 arányban.

    (Forrás: MTI)