Egy magyar nemzet van

2010. május 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt a köztelevízió adásában hétfő este kijelentette: biztosítani fogják, hogy ha valaki a határon túliak közül kéri a magyar állampolgárságot, és a feltételeknek megfelel, akkor ezt gyorsított eljárással megkaphassa.

    Arra a kérdésre, hogy ezzel együtt jár-e majd a szavazati jog is, azt mondta, hogy ez bonyolult kérdés, s részszabályozást igényel. Példaként említette, ha valaki az Egyesült Államokban él magyar állampolgárként, akkor tud szavazati jogával élni, ha van Magyarországon bejelentett lakcíme. Semjén Zsolt azt mondta, az elfogadhatatlan, amit a szocialisták akartak, hogy legyenek magyar állampolgárok, akiknek bizonyos jogaik vannak, és  kvázi “B” kategóriás állampolgárok – mindenféle korlátozással. 

    “Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” – szögezte le.

    Az egészségügyi ellátásról szólva azt mondta, hogy az mindenkit ott illet meg, ahol a társadalombiztosítási járulékát fizeti.

    A KDNP elnöke kiemelte: arra is törekednek majd, hogy minden minisztérium külön foglalkozzon a határon túli magyarokkal azon a szakterületen, amely hozzá tartozik.

    Kérdésre megerősítette: lesz egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal. Arra a felvetésre, hogy ez hozzá tartozik-e, úgy válaszolt: “nyilván ebben különleges szerepe lesz”, de amíg formálisan nincsenek kinevezve és beiktatva, tisztességtelen lenne arról beszélni, hogy egy hivatalnak ki lesz a vezetője.

    A feladatmegosztásra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Navracsics Tibor feladata lesz a miniszterek munkájának összehangolása, de a két miniszterelnök-helyettes között nem lesz alá- vagy fölérendeltségi viszony.

    Semjén Zsolt saját leendő megbízatásáról szólva azt jegyezte meg, hogy az egy korlátozás nélküli, általános miniszterelnök-helyettesi poszt lesz.

    Amilyen ügyeket az élet hoz, és amilyenekkel a miniszterelnök megbízza, azokkal a kérdésekkel foglakozik majd – mondta a KDNP elnöke.

    (Forrás: MTI)