Belpolitikai kampány ami Szlovákiában történik

2010. május 25.
Ossza meg ismerőseivel!

    A kettős állampolgárságot ért kritikák több szempont miatt is tarthatatlanok voltak. Egész egyszerűen nem igaz, hogy a határon túli magyarok a magyarországi nyugdíj- és egészségügyi ellátás miatt szeretnének kettős állampolgárok lenni – jelentette ki a Duna Televízió Heti hírmondó című műsorában vasárnap este Semjén Zsolt, aki előző nap a csíksomlyói zarándoklaton adott interjút a csatornának.

    „Mindenkinek ott van egészségügyi és nyugdíjellátása, ahová a járulékait fizette. Ami pedig jár, az azon az alapon jár, hogy valaki uniós állampolgár” – fejtette ki a részleteket a politikus. Hozzátette: ezzel a kérdéssel méltatlan is foglalkozni, ez a „szocialisták mániája volt”. Most pedig nem a társadalombiztosítási törvény, hanem az állampolgársági jogszabály vitája zajlik a magyar parlamentben.

    A határon túli magyarok magyarországi szavazati jogára vonatkozó kérdés kapcsán Semjén Zsolt megerősítette korábbi kijelentéseit, azaz, hogy nincs két állampolgárság, nincs elsőrangú és másodrangú állampolgár. „Egy magyar nemzet van, egy állampolgársággal” – szögezte le.

    Mi is megtehetjük

    A magyar állampolgársági törvény módosításáról úgy nyilatkozott: az sem pluszjogot nem ad, sem el nem vesz jogot. A határon túli magyaroknak pontosan olyan jogaik lesznek, mint a külföldön élő magyar állampolgároknak. Akinek közülük lakóhelye lesz Magyarországon, szavazhat is. „Minden más kérdés a választójogi törvényben lesz rendezve” – tette hozzá a politikus.

    Az mégiscsak nonszensz, hogy azok a magyarok, akik valamikor emigráltak, minden további nélkül megkaphatják a magyar útlevelet. Azok a magyarok, akik soha életükben a szülőföldjüket nem hagyták el, azok nem lehettek magyar állampolgárok – érvelt a jogszabályváltozás mellett a leendő miniszterelnök-helyettes.

    Megjegyezte: a románok havi tízezer útlevelet szándékoznak kiadni elsősorban a Moldáviában, illetve a világon bárhol élő románoknak. „Ez nagyon helyes a románok részéről. Hasonló törvényt csinálunk mi is. Ha Románia megteheti, hogy a moldáviai románoknak román útlevelet ad, akkor mi is megtehetjük, hogy az erdélyi magyaroknak magyar útlevelet adunk” – szögezte le Semjén Zsolt. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a román államfő pozitívan állt a magyar elképzelésekhez, illetve hogy a világban a kettős állampolgárság elfogadott intézmény.

    Ebbe nem szabad beszállni

    Érhet-e el eredményt Szlovákia, ha nemzetközi szervezetekhez fordul a magyar állampolgársági törvény módosítása miatt? – hangzott a Heti hírmondó kérdése. Semjén Zsolt úgy reagált: a magyar állampolgársági törvény módosítása minden szempontból megfelel majd az Európai Unió előírásainak. Többek között nem diszkriminatív, mert nem etnikai alapon adja az állampolgárságot. Példát is hozott: ha egy brassói szász beszél valamilyen szinten magyarul, ősei a valamikori Magyarországról származtak, és ő most magyar állampolgár szeretne lenni, kérheti a magyar állampolgárságot.

    Semjén Zsolt kijelentette: ami Szlovákiában történik, az éles politikusi kritikák a magyar állampolgársági tervekkel kapcsolatban, az nem bír jogi relevanciával, az egy belpolitikai kampány. Éppen ezért Magyarországnak ebbe nem szabad beszállnia, üzengetnie. Hozzátette: ha Szlovákiában feláll az ottani választások nyomán a társadalmi legitimitással bíró kormány, és Magyarországon is lesz új kormány, „akkor beszélgethetünk”.

    A politikus megjegyezte: Magyarország mindenkivel szót ért, akivel szót lehet érteni a témában, Szerbiát, Romániát, Horvátországot, Szlovéniát hozta példaként. „De ha valaki nem akar velünk szót érteni, akkor a természetes jogainkról emiatt nem mondhatunk le” – nyilatkozta Semjén Zsolt a Duna Televízióban.

    Nemzetközi szervezetekhez fordulhatunk

    A nemzetközi szervezetekhez fordul a magyar kormány, amennyiben a szlovákok megfosztják szlovák állampolgárságuktól azokat, akik kérik a magyart. Ezt Martonyi János leendő külügyminiszter mondta a Hír TV Kontraszt című műsorában. Pozsony ugyanis ilyenfajta válaszra készül, ha a magyar parlament elfogadná a kettős állampolgárságról szóló javaslatot. Erről szerdán dönthet az Országgyűlés.

    Robert Fico miniszterelnök korábban háborús lépésnek nyilvánította a Fidesz–KDNP javaslatát. Pedig a kettős állampolgárság intézménye számos környező országban, így Romániában, Szerbiában, Ausztriában, Horvátországban is elfogadott.

    „Természetesen nemzetközi szervezetekhez fogunk fordulni. Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy azok, akiket netán valóban megfosztanának szlovák állampolgárságuktól, ők is élhetnek a jogorvoslat legkülönbözőbb eszközeivel, ideértve a nemzetközi fórumokat is” – jelentette ki Martonyi János, a Fidesz–KDNP külügyminiszter-jelöltje.

    Forrás: Duna Televízió, Hír TV