Az új törvény nem támadható nemzetközi fórumokon

2010. május 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    A KDNP elnöke a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Szlovákiával kapcsolatban azt mondta: “mi mindenkivel megpróbáltunk és megpróbálunk szót érteni, akivel lehet, azonban akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat”. Megjegyezte, hogy Szlovákia már elfogadott egy hasonló törvényt.

    “Ahogy nem sérti Magyarország érdekeit, nem okoz kárt Magyarországnak, sőt üdvözlendő, hogy ha egy magyarországi szlovák, mondjuk a Pilisben, felveszi a szlovák állampolgárságot, (…) ugyanúgy elvárjuk azt, hogy mindenki vegye tudomásul”: nem jelent veszélyt egyetlen ország számára sem, ha a határon túli magyarok élnek természetes jogaikkal – hangsúlyozta.

    Semjén Zsolt a szerda reggeli szavazásra utalva úgy fogalmazott: egy soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy “a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek”. Óriási eredmény, hogy több mint 97 százalékos többséggel fogadta el az Országgyűlés a jogszabályt – vélekedett, hozzátéve, hogy az elfogadott állampolgársági törvényben nincs első- és másodosztályú állampolgár, “egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van”.

    A pártelnök szólt arról is, hogy szerdán nemmel voksolt az előterjesztésre három szocialista, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor, “Kovács László pedig szánalmasan elsunnyogta a szavazást”. “Ez az óriási nemzeti többség, ami megnyilvánult, ez bizonyítja azt, hogy a gyurcsányizmus valóban a történelem szemétdombjára került” – fogalmazott.

    Semjén Zsolt személyes megjegyzésként hozzátette: “ezért a mai napért érdemes volt képviselőnek lenni”.

    Egy szlovák televízió munkatársának felvetésére a KDNP elnöke azt mondta: amikor Szlovákia hasonló törvényt hozott, Szlovákia sem tartotta szükségesnek, hogy részletes tárgyalások legyenek. Az állampolgárság megadása minden országnak szuverén belügye – szögezte le. “Szlovák barátainkkal szívesen folytatunk párbeszédet, de a szlovák választási kampányba nem vagyunk hajlandóak bekapcsolódni” – közölte.

    Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni azokért a szlovák állampolgárokért, akik felveszik a magyar állampolgárságot, ám így – ha beváltják a szlovákok az ígéreteiket – elveszik tőlük a szlovák állampolgárságot, Semjén Zsolt úgy válaszolt: ez egy példátlan etnikai diszkrimináció lenne, és szögesen ellentétes a szlovák alkotmánnyal is. “Nagyon rossz történelmi hangsúlyokat vetít előre az, amikor Szlovákia vonatkozásában embereket fosztanak meg az állampolgárságától és a jogaiktól” – emelte ki.

    A politikus ugyanakkor rámutatott: semmiképpen sem szabad összetéveszteni a szlovák népet a mostani szlovákiai választási kampánnyal.

    A választójogra vonatkozó felvetésre kifejtette: a mostani törvénnyel a határon túl élő magyaroknak pontosan ugyanaz a jogállása, mint most egy külföldön élő magyarnak. Abban az esetben van szavazati joga, ha magyarországi lakcímmel rendelkezik – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e ezt megváltoztatni, tervezik-e kiterjeszteni a szavazati jogot, a pártelnök úgy reagált: erre a választójogi törvényben kell visszatérni.

    (Forrás: MTI)