Visszahelyezték a keresztet

2010. április 16.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az új kapszulát elhelyezték az új gömbben az utókor számára. A korábbi kereszt aranyozása úgynevezett tűzarany eljárással készült, ami kemencében égetett aranyozást jelent, ezt ma senki az országban nem végzi, ezért más eljárást használtak.

    Vörös Márta, a rekonstrukció vezetője a kereszt visszahelyezése előtt elmondta: „Sajnos nem tudunk galvanizált aranyozást készíttetni, amivel ötven évre tudnánk biztosítani az aranyozás életkorát. Csak füstarannyal, kültéri, viharálló arannyal tudunk dolgozni, ez viszont azt jelenti, hogy maximum húsz év az, amit ez az aranyozás kibír. Tehát húsz év múlva, bármilyen bánatos is vagyok, sajnos újra kell majd aranyozni, illetve javítani. Ezt nem tudtam elérni a mai technológiával, ma Magyarországon nincsen olyan műhely, cég, de még a Pénzverde sem, aki ezt el tudná készíteni.”
    A kereszt és a gömb mellett a tornyon, a korábbi építtetők címere mellett elhelyezték dr. Bábel Balázs címerét is.

    Érsek atya elmondta: „Ha a két torony elkészül a tetőzettel együtt, befejeződik a külső, belső felújítás is, akkor az alapítás és a fölépítés óta a legnagyobb munkálatokat végzik napjainkban. Ezért adunk hálát Istennek.” A keresztet és a gömböt Dr. Bábel Balázs megáldotta. A rekonstrukció vezetője, Vörös Márta egy koszorút és nemzetiszínű szalagot helyezett el rajta, majd a mesterek felemelték a torony tetejére a kereszténység legszentebb szimbólumát.

    (Forrás: Kalohírek)