Választás 2010: mire kell figyelni?

2010. április 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    Azok, akik nem a lakóhelyükön, de belföldön kívánnak szavazni, igazolással azt megtehetik. Az igazolás kiadását személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-e (péntek) 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti illetékes jegyzőtől.

    A szavazás a következőképpen zajlik – tájékoztatott Nyitrai. A szavazóbizottság először megállapítja a választópolgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. A választási értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, Nyitrai mégis javasolja, hogy a szavazatszámláló bizottság munkájának meggyorsítása érdekében azt vigyék magukkal.

    A személyazonosság és a lakcím igazolására alkalmasak: a lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi könyvecske formátumú), vagy a személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), vagy útlevél, vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú), és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

    Ha a szavazásnak nincsen akadálya, a választópolgár a szavazatszámláló bizottságtól megkapja a szavazólapokat és a borítékot – hívta fel a figyelmet Nyitrai. A szavazólapokat a választópolgár jelenlétében lebélyegzik, majd azok átvételekor a választónak alá kell írnia a névjegyzéket. A szavazáshoz szavazófülke áll rendelkezésre, amelyben kitöltheti a szavazólapokat. Érvényesen szavazni csak egy jelöltre és egy listára lehet, a jelölt neve mellett, illetőleg a lista neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel.

    Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe. Végezetül a szavazólapokat a borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóbizottság előtt az urnába kell dobni.

    Nyitrai arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP Új Demokrácia Központja várja az országgyűlési választásokkal kapcsolatos állampolgári bejelentéseket, valamint információkkal, felvilágosítással – és szükség esetén – jogvédelemmel áll a választópolgár rendelkezésére.

    (Forrás: MNO)