Út nyílt a nemzet felemelkedéséhez

2010. április 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az emberek komolyan vették felelősségüket, és elmentek szavazni – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az Európa Rádiónak, utalva arra, hogy több mint ötmillió választó adta le a voksát a 2010-es parlamenti választások első fordulójában. A püspök szerint ez azt mutatja, hogy a polgároknak „nem mindegy, mi történik ebben az országban”. Az eredmények ismeretében pedig egyértelmű: sokaknak az volt a szándéka, hogy olyan változás álljon be a vezetésében, amely élhetővé teszi az országot.

    Bölcskei Gusztáv megnyugtatónak nevezte, hogy „Reménység szerint olyan kormány fog alakulni, amely azokat az értékeket tartja fontosnak, amelyeket mi is fontosnak tartunk”. Utalt Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilatkozatára, amelyben meghallotta azt az újszövetségi utalást: „Nem vagyunk a meghátrálás emberei.” Hozzátette: nagyon nehéz feladatra vállalkozik az újonnan felálló kormány, de az a lelki és morális tartás, amely ehhez szükséges, átsegítheti az országot a jelenlegi nehézségeken. A püspök reményét fejezte ki, hogy a leendő kabinettel hamarosan megindulhat az érdemi és józan párbeszéd.

    Hasonlóan értékelte a voksolás eredményét Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök. Mint a Magyar Hírlapnak elmondta, nem egy konkrét politikai erő nyert, hanem „az egyetlen kiút a nemzet felemelkedése érdekében”. Ezzel a legjobb eredményt elért pártszövetségnél is tisztában vannak – legalábbis a püspök szerint ez tűnik ki az elhangzott nyilatkozatokból. Mint fogalmazott, a kilábalás a válságból nem a Fidesz-szavazók, hanem csak a teljes nemzet összefogásával valósulhat meg.

    „Az egyháznak nincsenek elvárásai az új kormányzattal szemben, csupán abban bízik, hogy a közös cél, a társadalomért való munkálkodás érdekében partnerei lesznek egymásnak” – szögezte le a katolikus püspök.

    (Forrás: Magyar Hírlap)