Nem úgy akarunk kormányozni, hogy megmondjuk a tutit

2010. április 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    Orbán Viktor helyett Semjén Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, a KDNP elnöke jött el az MR1-Kossuth Rádió választási műsorába, amely a pártok listavezetőit hívta meg.

    Arra a kérdésre, tudatos stratégia-e a Fidesz-KDNP részéről, hogy nem szerepeltetik a miniszterelnök-jelöltet, főleg a választás előtti utolsó napokban ilyen szituációkban, Semjén Zsolt azt mondta, Orbán Viktor közvetlenül találkozik az emberekkel. „Tegnap éppen egy tanyán volt, korábban gyárlátogatáson” – mondta a KDNP-s politikus. Semjén Zsolt hozzátette, hogy Orbán Viktor vidéki látogatásai során a helyi médiában szokott szerepelni, de egy ember egy időben egy helyen lehet, a feladatokat meg kell osztani.

    Semjén Zsolt szerint a Fidesz-KDNP részéről azért nem vesznek részt szakpolitikai vagy miniszterelnök-jelölti vitában, mert nem világos, kivel kellene, kivel lehetne vitatkozni. Horn Gyulával 1998-ban azért vitázott Orbán Viktor, mert akkor azonos erejű pártok mérték össze az erejüket. „Itt az számít, hogy kit támogatnak az emberek. Az a releváns politikai erő, azok között lehet beszélgetést folytatni.” Amikor a választópolgárok akaratának megfelelően világossá válik, hogy ki az az erő, aki a Fidesz-KDNP szövetség kvázi kihívója lehet, akkor a pártszövetség hajlandó a vitára. „Egyébként az MSZP-vel azért nehéz vitatkozni, mert volt rá nyolc évük, hogy megmutassák, mit tudnak.”

    Kubatov-féle hangfelvétel: retorikai fordulat

    A szerdán nyilvánosságra került, Kubatov Gáborhoz kötött hangfelvételről, amelyen a fideszes pártigazgató arról beszél, hogy a 2009-es pécsi polgármester-választás idején tudták, ki az, aki nem a Fideszre szavaz, Semjén Zsolt azt mondta, természetesen semmiféle jogszabály ellenesség nem történt. „Mindenben az adatvédelmi biztos úr ajánlásai szerint jártunk el, sőt, még azt is megtettük, hogy minden egyes mozzanat előtt kikértük a véleményét, hogy látja, mi az, ami helyes.”

    „Semmi nem szerepel rajta. Az történik, hogy egy pártigazgató mond egy retorikai mondatot, és mindenben az adatvédelmi biztos iránymutatása szerint jártunk el. Ha valaki nem így gondolja, semmi akadálya, hogy például az OVB-hez forduljon, vagy bírósághoz, és akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz az álláspont” – mondta Semjén Zsolt a hangfelvétel ügyéről.
    Semjén Zsolt szerint a felvétel kapcsán indult politikai akció során Lendvay Ildikó MSZP-elnök a szélsőjobboldali Kurucinfóval kart karba öltve próbálja a Fidesz-KDNP-t támadni.

    Arra a kérdésre, hogy a felvételen beszélő személy arra utal, tudja még az e-mailjét, telefonszámát is azoknak, aki nem szimpatizánsa a Fidesznek, Semjén Zsolt azt felelte, semmit nem mondott az illető. „Megmondta valakinek az e-mail-címét, vagy valakinek a nevét, címét?” A történetben Semjén Zsolt szerint nem ez az érdekes, hanem, hogy a szocialista párt utolsó napon való kampánytémáját a szélsőjobboldali Kurucinfóról vette.

    Új szemlélet a gazdaságban

    Arra a kérdésre, hogy a pártszövetség által tervezett változtatásokhoz miből lesz pénz, miközben a költségvetésben nincs mozgástér, Semjén Zsolt azt mondta, a mostanihoz képest új fajta gazdaságpolitikai felfogásra van szükség, nem a bukott neoliberális szemléletre, amelyik azt mondja, hogy a pénzügyi egyensúly önmagára mindenre megoldás. „Ha ez így lenne, akkor nem kellett volna felborítaniuk Medgyessy Péter idején a költségvetési egyensúlyt.”

    A pénzügyi egyensúly nem teremti meg a gazdasági növekedést. Ellenben a gazdasági növekedés létre fogja hozni a pénzügyi egyensúlyt. Ezért mi azt mondjuk, hogy a hangsúlyt hasonlóan, mint Franciaország, Oroszország, és az Egyesült Államok, a gazdasági növekedésre kell helyezni. Ennek a lényege az, hogy munkahelyeket kell teremteni, adót kell csökkenteni, illetve a lakosságot nem szabad megsarcolni” – mondta Semjén Zsolt.

    „A kulcskérdés az, hogy az adócsökkentés és az embereknél való pénzmeghagyás akkor fog valóban gazdasági növekedést eredményezni itt, ha egy olyan nemzeti politikát folytatunk, hogy a pénzt a különböző multinacionális cégek ne tudják talicskával kitolni az országból, mint ami éppen most történik. Ezért mondjuk azt, hogy nem helyes az, hogy különböző multinacionális cégek olyan adókedvezményeket kapnak, amiről a magyar vállalkozók még csak nem is álmodhatnak.”

    Arra a kérdésre, hogy miként valósítható meg egyszerre az adócsökkentés, és a költségvetési hiány szinten tartása, a KDNP-s politikus azt válaszolta, adócsökkentés nélkül a magyar vállalkozók vagy csődbe mennek, vagy a fekete gazdaságba, vagy Pozsonyba, ahol alacsonyabbak a terhek. „Ellenben, ha adót csökkentek, akkor nem megy csődbe, adót fog fizetni.” Semjén Zsolt hozzátette: Belgiumot leszámítva, ahol egy-két adó magasabb, mint Magyarországon, az Unióban Magyarországon vannak a legmagasabb adók.

    Az adócsökkentés a pártelnök szerint csak átmenetileg vetné vissza a költségvetés bevételeit, középtávon azonban már adóbevétel növekedést fog eredményezni.

    Semjén: Nem kellenek megszorítások

    Arra a felvetésre, hogy az átmeneti időszak miként finanszírozható, a kereszténydemokrata pártelnök azt felelte, egy csomó tartalék van a költségvetésben, például a korrupciós pénzeket is le lehet faragni. „Ha például az esze ment bürokráciát csökkenteni lehetne… És számtalan olyan dolog van, ahol pontosan meg tudjuk mondani, hogy mik azok a pénzek, amiket tudunk mozgósítani annak érdekében, hogy mire a gazdasági növekedés bekövetkezik, addig se kelljen a költségvetési hiányt növelni.”

    Megjegyzésünkre, hogy szakértők szerint a korrupción csak hosszabb távon lehet sokat spórolni, a központi bürokráciánál pedig 2007 óta több jelentős vágás volt már, Semjén Zsolt azt mondta, nem a megfelelő helyen csökkentett a kormány. „Nem gondolom, hogy például ennyi miniszterre, ennyi államtitkárra lenne szükség, ekkora államigazgatásra, ennyi felesleges hivatalra.” A Fidesz-KDNP pártszövetség képviselője szerint a vállalkozások terheinek 6-7 százaléka a bürokráciára megy el, ami lényegesen nagyobb, mint Európában bárhol.

    A mitiger.hu-n közzétett pártprogram-elemzésekben olvasható kritikára, amely szerint a Fidesz-KDNP dokumentuma kevés konkrétumot tartalmaz, Semjén Zsolt azt mondta, a bírálók statikus módon nézik a gazdaságot. Ugyanakkor a gazdaság egy dinamikus rendszer – véli Semjén Zsolt. „Tehát, ha összefüggésben nézem, hogy a gazdasági növekedés milyen munkahelyteremtést eredményez, annak következtében a dolgozók milyen fizetést kapnak, ami alapján, hogy tud vásárolni, az üzletek hogyan tudnak eladni – ha ezt a gazdasági növekedésbe beleszámítom, akkor ezek nem árazhatók be ilyen primitív módon, mint ahogy ezt ők tették. Ez nem egy főkönyvelési program, hanem egy gazdasági program, ahol gazdasági trendeket, gazdasági összefüggéseket vázolunk fel, nem pedig egy főkönyvelésszerűen számlaszámokat adunk össze.”

    Semjén Zsolt szerint a gazdasági tervezés kapcsán problémát okoz, hogy az ország helyzete valójában ismeretlen, mindenki tudja, hogy úgy fiktív a költségvetés, ahogy van – mind a kiadási, mind a bevételi oldala.

    A politikus úgy véli, a kormányzat egy csomó olyan szerződést kötött, különösen multinacionális cégekkel, vagy például a széndioxid kvótánál, aminek a záradékait titkosították. Ahhoz, hogy az ország helyzete valóban ismert lehessen, ahhoz előtte fel kell oldani ezeket az indokolatlan titkosításokat, hogy kiderüljön, milyen záradékok tartoznak a megállapodásokhoz – mondta Semjén Zsolt. Szerinte 3,8 százalékosra jósolt hiány már a mostani számok összeadásából sem jön ki, mert ha beleszámoljuk „a MÁV-ot, a BKV-t, és a Nemzeti Banknál lévő dolgokat, akkor ennek a duplája jön ki”.

    Megszorításra azonban az ismeretlen gazdasági helyzet ellenére sem lesz szükség, mert az csökkentené a növekedés lehetőségét – véli a politikus. Őrültség lenne, mondta Semjén Zsolt, ha az eddigi állításaikkal szemben adót emelnének, mert a saját gazdaságpolitikájuk ellen tennének. A Fidesz-KDNP soha nem tett mást, mint amit mondott – nyilatkozta Semjén Zsolt.

    Konzultációk

    Orbán Viktornak arra a pécsi kijelentésére, hogy a választások után új nemzeti konzultációk sorát tartják majd a kormányzati döntések előtt, Semjén Zsolt elmondta, folyamatosan beszélgetnek az emberekkel, a kampány idején kétmillió emberrel találkoztak személyesen, kétmillió ajánlószelvényt gyűjtöttek össze.

    „Amit Orbán Viktor mond, az azt jelenti, hogy mi nem úgy akarunk kormányozni, hogy megmondjuk a tutit, hanem úgy, hogy előtte megkérdezzük a különböző szakmákat, a különböző foglalkozások képviselőit, találkozunk a különböző társadalmi csoportokkal.” Nem döntenek, például az iskolák kérdésében addig, amíg a tanárok véleményét nem hallgatják meg, amíg a diákok képviselőivel nem találkoznak, és így tovább. Ezt hívják demokráciának – mondta Semjén Zsolt.

    Munkanélküliség

    Az MR1-Kossuth Rádió felmérése szerint a szavazók a legnagyobb problémának a munkanélküliséget tartják. A Fidesz-KDNP-nek konkrét ígéreteik vannak ezen a téren: egymillió munkahely tíz év alatt.

    Arra a kérdésre, milyen ütemben fog növekedni a munkahelyek száma, a kereszténydemokrata pártelnök azt válaszolta, több százezer új munkahely lesz egy ciklus múlva, mert ha csökkennek a vállalkozások adóterhei, akkor bővíteni tudják a termelésüket, fel fognak venni embereket. Nagy közmunkákat is tervez a pártszövetség: erdősítést, gátépítést – tette hozzá Semjén Zsolt.

    Közüzemek államosítása

    Orbán Viktornak azt a véleményét, hogy Magyarországon több millió ember fizetésének 70-80 százalékát felemészti a rezsi, ami elfogadhatatlan, Semjén Zsolt úgy kommentálta, az iszonyúan magas közműszámlák oka nem a világpiaci ár.

    A KDNP-s pártelnök szerint a magas díjak fő oka, hogy elsősorban a Horn-kormány idején privatizálták az ellátórendszereket, így az embereknek nemcsak a szolgáltatást kell kifizetni, hanem a befektetőknek az extraprofitját is. A problémára a szerződések újratárgyalása vagy a szerződések megszakítása a megoldás. A lakosság alapvető ellátását biztosító közműszolgáltatókat vissza kell venni állami vagy önkormányzati tulajdonba, például a vízellátást – véli Semjén Zsolt.”Bemutattuk ezt a Szueznél is Pécsett.”

    A lakosság alapvető ellátását biztosító közüzemek nem lehetnek külföldi cégek tulajdonában, akik kényük-kedvük szerint indokolatlan pluszterheket rónak a lakosságra, és az ellátását valamint az ország szuverenitását is veszélyeztetik – mondta a politikus, aki úgy véli, a szolgáltatók így olcsóbban működhetnek.

    A dél-amerikai típusú társadalomszerkezetről

    Semjén Zsolt közölte, a Fidesz-KDNP kiemelt céljai közé tartozik a középosztály megerősítése is. A magyar társadalom szerkezete szerinte nem olyan, mint egy európai országé, amely az erős középrétegekre épít, hanem, mint egy dél-amerikaié. Felül egy milliárdos elit, lent pedig a nincstelen tömeg. Ezért is szükséges, hogy ne menjen el a létfenntartásra, a rezsi kifizetésére minden forint, amit a külföldi befektetők aztán kivisznek az országból.

    Családi adózás

    Arra a kérdésre, melyek azok a KDNP-s programelemek, amelyekhez mindenképpen ragaszkodna, Semjén Zsolt például a családi adózást említette. Ezt a Fidesz is elfogadta – tette hozzá.

    Az új típusú adózás bevezetését indokolja, hogy Magyarország legnagyobb problémája a népességcsökkenés. Ha most nem születik több gyermek, akkor három emberöltő múlva a magyarság létszáma olyan alacsonyra csökken, és a szülőképes nők aránya olyan alacsony lesz, hogy a magyar nemzet nem lesz képes reprodukálni önmagát – mondta demográfusok megállapításaira hivatkozva a KDNP elnöke. A jelen állás szerint a most harminc-negyven éves embereknek nem lesz nyugdíja, mert nem lesz, aki megtermelje – szemléltette a problémát Semjén Zsolt.

    Saját kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban a politikus elmondta, folynak tárgyalások a tárcák elosztásáról, de nem gondolja, hogy elébe kellene mennie a dolgoknak. Semjén Zsolt, annyit közölt, vannak olyan hagyományos területek, amelyek mindig is a kereszténydemokráciához kötődtek, ezeken a területeken, készen állnak arra, hogy a második Orbán-kormányban megtegyék a magukét. A KDNP elnöke szerint azonban előbb el kell ejteni a medvét, aztán tárgyalni a szűccsel. 

    (Forrás: mr1-kossuth.hu)