Nem lesznek csúcsminisztériumok

2010. április 29.
Ossza meg ismerőseivel!

    A kormányfői poszt várományosa elmondta: jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első, előkészítő megbeszélésüket a Parlamentben.

    A leendő kormányzati struktúráról szólva kiemelte: a miniszterelnök munkáját a Miniszterelnökség szervezi majd, ez a miniszterelnök politikai központja lesz. Kiemelte, hogy nem lesz a mai értelemben vett miniszterelnöki kabinet. Varga Mihály azt segíti, hogy a kormányzati munka a választók által megszabott politikai irányba haladjon – szögezte le a Fidesz elnöke.

    Aláhúzta: a miniszterelnök új alapokon ápolja majd a kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

    Felfogása szerint a miniszterelnök dolga, helyzete alapvetően más, mint a kormányzó “oligarchák megelőző nyolc évében volt”.

    “A miniszterelnök nem az ország tulajdonosa, nem egy vállalat igazgatója, nem főnöke az embereknek; a miniszterelnök egy közösség, a magyar nemzeti közösség tagja, és a közösség tagjai választások útján vezetői feladatokkal bízták meg, az a dolga, hogy ezt a munkát elvégezze” – fogalmazott.

    Kitért arra, hogy Szijjártó Péteren, a Miniszterelnökség, a miniszterelnök szóvivőjén keresztül ápolja majd kapcsolatait a nyilvánossággal.

    Leszögezte: ez a poszt nem azonos a kormányszóvivőivel, a kormányszóvivők személyének megnevezése Navracsics Tibor feladata lesz.

    A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy az új kormánytól átfogóbb szemléletű, gyorsabb, hatékonyabb munkát, korszerű, hatékony kormányzást vár. Ezzel kapcsolatban leszögezte: másként történik majd a kormányzati munka koordinálása.

    Bejelentette: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hangolja össze, ennek vezetésére Navracsics Tibort kérte fel.

    Jelezte: nem lesznek csúcsminisztériumok a leendő kormányban, minisztériumok lesznek.

    Megismételte: szerdán a köztársasági elnök a kormányalakítás előkészületeivel bízta meg.

    Kifejtette: a választási eredményekkel kialakult kétharmados parlamenti arány azt jelenti, hogy az emberek gyökeresen mást várnak a kormányzástól, a miniszterelnöktől, mint az előző kormányoktól kaptak. A választók egy komplett politikai és gazdasági rendszert döntöttek meg, és megalapítottak egy újat, a “nemzeti együttműködés” rendszerét – húzta alá Orbán Viktor.

    Az új kormány működésében a “nemzeti együttműködés” lesz a mérce – szögezte le.

    Úgy fogalmazott: az új rendszerbe sem “rangkórság, sem kormányzati dáridó sem fér bele”, azzal, hogy ezeknek véget vetnek, másfajta kormányzati felépítés, működés következik.

    Kérdésre válaszolva leszögezte: a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát, semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől.

    Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglaló tagok nem szakértők, hanem erős politikai vezetők, aki merik vállalni a felelősséget az adott területért. A “miniszterek szolgák”, a köz szolgái – tette hozzá.

    Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek a többi miniszter munkájának koordinálásával kapcsolatos irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni. A Fidesz elnöke aláhúzta: egyértelmű felelősségi rendszer lesz.

    (Forrás: MTI)