Meg kell erősíteni a házasság és a család intézményét

2010. április 22.
Ossza meg ismerőseivel!

    A KDNP és a Fidesz a család intézményét szeretné erősíteni azzal, hogy visszavonná a nemrégiben a szocialisták és a szabad demokraták által elfogadott polgári törvénykönyvet (Ptk.), s helyette új kódexet alkotnának. Harrach Péter, a parlament kereszténydemokrata alelnöke a kormányközeli napilapnak úgy nyilatkozott: valóban szeretnék megvédeni és megerősíteni a házasság és a család intézményét, de nem akarják a társadalomra erőltetni a kereszténydemokrata modellt. A tervezett módosításokat a politikus szerint a demográfiai mutatók indokolják, s az, hogy „a házasság intézménye nagy válságban van”.

    A KDNP és a Fidesz a melegeket érintő, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló paragrafusok elhagyását indítványozta a Ptk. elfogadása előtti vita során, sőt a döntés után az Alkotmánybírósághoz fordultak. „Az azonos neműek párkapcsolatának házasság szintjére történő emelése, amelyet a törvényjavaslat gyakorlatilag a magáévá tesz, elfogadhatatlan és egyben alkotmányellenes” – írták. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz és a KDNP ezt a passzust a jövőben is határozottan elutasítaná-e, Harrach Péter azt válaszolta: „értelmezésünk szerint a házasság definíciója egy férfi és egy nő tartós kizárólagos kapcsolata”. A politikus hozzátette, hogy az egyneműek együttélését is nyilván szabályozni kell, de nem a házasság intézményével összefüggésben.

    Arra, hogy az Orbán-kormány idején volt olyan elképzelés, amely szerint az egyházi esküvő legyen egyenrangú a polgári házassággal, Harrach Péter – aki akkor szociális és családügyi miniszter volt – kijelentette: ez nem kormányjavaslat volt, hanem egy személy felvetése, amely amerikai és izraeli példán alapult. Most ez a kérdés nincs napirenden – tette hozzá.

    A Ptk. parlamenti tárgyalásakor a kereszténydemokrata Salamon László – fideszes képviselőkkel közösen – számos módosító indítványt jegyzett. Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója az origo. hu-nak azt mondta: a vita során felvetett javaslataikat szeretnék viszontlátni az új kódexben. Ellenzéki politikusok akkor számos, a hagyományos család szerepét hangsúlyozó indítványt tettek. A családi kapcsolatok védelme helyett a házasság és a család védelmét látnák szívesen a Ptk.-ban, s a házastársak együttműködési kötelezettsége mellett a hűséget is törvénybe iktatnák. A jobboldal megtartaná azt a jelenlegi szabályt, amely szerint házasságot csak harmincnapos várakozási idő –és felkészítés – után lehet kötni.

    (Forrás: NOL)