Kitépett nyelvű nemzetek

2010. április 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt egy bölcs prédikációjára utalva azt mondta, hogy az emberiséget “a munkanélküli jólét, az elv nélküli politika, a tudatosság nélküli hit és az emlékezés nélküli fejlődés” semmisítheti meg. Hozzátette: a történészek úgy tartják, a nemzetek pusztulását soha nem fizikai sorvadás, hanem mindig kulturális, kollektív felejtés előzi meg. Csáky Pál kötete nem köntörfalaz, nyíltan beszél arról a küzdelemről, amely az elmúlt évtizedek során és ma is a felvidéki magyarság lelkéért, emlékezetéért és nyelvéért folyik – mutatott rá a KDNP elnöke. Csáky Pál nem rejti véka alá: “a kitépett nyelvű nemzetek” egyik napról a másikra a feledés homályába vesznek – tette hozzá.    

    Csáky Pál úgy fogalmazott: a kötetben benne vannak a meciari idők, amikor jogaikért álltak ki, a remény időszaka, amikor kétszer kormányon voltak, és az a fájdalmas “hátraszaltó”, ami 2006 óta tart, vagyis a visszarendeződés időszaka. Reményének adott hangot – a közelgő választásokra célozva -, hogy a “szerencsétlen, nacionalista-populista tobzódás” befejezhető, és el lehet indulni egy új úton.    

    A kötet a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány támogatásával. A bemutatókon mások mellett részt vett Esterházy János lánya, Aliz, a lengyel nagykövet, Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke, valamint Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke. A rendezvényen a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltbeli lengyel repülőgépszerencsétlenség áldozataira, arra a tragédiára, amelyben életét vesztette a lengyel köztársasági elnök is.

    (Forrás: MTI)