Kemény feladat lesz újjáépíteni az országot

2010. április 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt a Civil Összefogás Fórum társadalmi szerződésének átvételekor kijelentette: az MSZP-SZDSZ koalíció nem tudta annyira lerombolni az országot, hogy az emberek segítségével ne lehessen újjáépíteni – fűzte hozzá a KDNP első embere

    Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum képviseletében azt mondta, hogy partnerséget ajánlanak. Ha a civil társadalom a kormány mögé áll, az „egy olyan kőszikla”, amellyel a leendő kabinet stabilan működhet. Felszólalásában kiemelte: nem pártoknak, hanem értékeknek elkötelezettek. Fricz Tamás négy értéket sorolt fel: a nemzetet, a demokráciát, a szabadságot és a közjót.
        
    Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapító szóvivője kiemelte: elkészítették a civil nemzetstratégiát, a 12 pontból álló szerződésben ajánlásokat fogalmaznak meg a leendő kormány számára.
        
    A dokumentumban ideiglenes alkotmány helyett a mai kor követelményeinek megfelelő alaptörvényt szorgalmaznak, rögzítik többek között, hogy segítik a nemzeti vagyon elherdálóinak felelősségre vonását, az egészségügy és oktatás rendbetételét. A kötetben külön fejezet foglalkozik a közbiztonsággal, a családpolitikával, a vidékfejlesztéssel is.
        
    Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke azt mondta, nemcsak politizálhatnak, hanem „kutyakötelességük politizálni”. Ez nem a pártpolitikát jelenti, nem ártják bele magukat a napi politikai csetepatékba, de az összefüggéseket világosan kell látni, és láttatni – mutatott rá.
        
    Az elmúlt nyolc év összefüggései nyilvánvalóak, s abban bíznak, hogy nyolc év után új kezdettel lehet majd jövőt építeni – summázta a KÉSZ elnöke. Azt mondta, arra a pártszövetségre kell bízni a jövőt, amely polgári és kereszténydemokrata és valóban képviseli is ezeket az értékeket. Ugyanakkor nem politikai, hanem civil radikalizmusra van szükség – tette hozzá.
        
    A rendezvényen részt vett Horváth János, az Országgyűlés fideszes korelnöke is, aki új alkotmány elfogadását szorgalmazta.

    (Forrás: MTI)