Gyásztávirat Julius Janusz magyrországi apolstoli nunciusnak

2010. április 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    A személyes kapcsolat, a testvérpárti szolidaritás, és a két nép barátsága okán mélyen átérezzük és azonosulunk lengyel testvéreink gyászával. A tervezett látogatás hazafias és nemes célja, a hősökkel való azonosulás üdvtörténeti távlatot ad áldozatuknak – mutat rá Semjén Zsolt.

    Az időpont, hogy mindez az Irgalmasság kilencedének befejező napján történt, reményt ad arra, hogy áldozatuk nem hiábavaló. Faustina nővér és tiszteletreméltó II. János Pál járjon közben érettük. Legőszintébb barátsággal imádkozunk az Elnök Úrért, kíséretéért, családtagjaiért és az egész lengyel népért – zárul a KDNP elnökének gyásztávirata.

    +

    Több százan jelentek meg szombat este a budai Bem József-szobor lábánál, tisztelegve a reggeli oroszországi légikatasztrófa áldozatai, köztük is a lengyel államfő, Lech Kaczynski emléke előtt.
    Némán hallgatták a Bem térre érkező fiatalok és idősek, családosok százai Mozart Requiemjének hangjait, egy lengyel zászló és számtalan virág is megjelent a szobor talapzatánál. A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid ünnepségen pedig elhangzott egy imádság és a lengyel himnusz is – közölte a hírTV helyszíni tudósítója.

    Többen is énekelték a lengyel himnuszt, amelyet az áldozatok neveinek felsorolása követett. A körülbelül este negyed 9-kor véget érő megemlékezésen többen is hitetlenkedve álltak a tragédia ténye előtt – jelentette az MNO tudósítója. A kis emelvényről elhangzott: „most mindannyian lengyelek vagyunk”.

    (semjenzsolt.hu, MNO)