Emlékmise és faültetés

2010. április 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    A bíboros, prímás arról beszélt, a keresztény ember számára nem a halál jelenti az utolsó szót, mert az isteni irgalom a tragédiának látszó helyzetekből is kiutat mutat. „A szomorúság és a megrendülés érzése mellett azonban szelíden, de egyértelműen felvillant az a felismerés, hogy valamilyen hősi vonása is van ennek a katasztrófának: az embertelenség áldozatainak emléke előtt akarták leróni kegyeletüket, eközben érte őket a halál. Ezzel a puszta ténnyel az emberi méltóság tanútevőivé váltak” – fogalmazott Erdő Péter.

    A bíboros szentbeszédében emlékeztetett rá, hogy Lech Kaczynski szeretettel ápolta a magyar–lengyel barátságot, személyesen is sokat tett annak tudatosításáért és elmélyítéséért. „Ritka, talán példátlan, hogy két nép szinte évezredes távlatban tudja őrizni egy különleges barátság és testvériség tudatát, miközben nyelvük éppúgy eltérő, mint történelmi sorsuk alakulása, sikereik és kudarcaik időpontja. Annyi azonban bizonyos, hogy ezer évvel ezelőtt e népek vezetőinek döntése és az akkori Nyugat-Európa meghatározó személyiségeinek elhatározása azt eredményezte, hogy ez a két nép egyidejűleg, egyetlen nagy akció keretében vette fel a kereszténységet, és csatlakozott az akkori idők keresztény népeinek nagy családjához, ahhoz a közösséghez, amelyet ma Európának nevezünk” – emlékezetett Erdő Péter.

    A szertartás végén Juliusz Janusz, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa abból a beszédből olvasott fel részletet, amelyet Lech Kaczynski mondott volna el a katyni áldozatok emlékére.

    Kegyelet

    Nemzeti gyásznappal emlékezett meg az ország a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség áldozatairól. A középületekre kitűzték a fekete lobogót, a Szent István-bazilikában misét mutattak be az elhunytak emlékére. Az ideiglenes emlékhelynél a legfőbb közjogi méltóságok, Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla házelnök egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el közösen. A lengyel címer és az áldozatok névsora előtt a kormánytagok, a parlamenti pártok és a diplomáciai testület tagjai után bárki leróhatta kegyeletét.

    Faültetéssel emlékeztek

    A Fidesz XI. kerületi szervezete fát ültetett Lech Kaczynski és a légi-szerencsétlenség 95 másik áldozata emlékére. A körzet egyik képviselőjelöltje, Simicskó István beszédében felidézte az évszázados lengyel-magyar barátságot, amely szerinte arra kötelezi a két nemzetet, hogy osztozzon egymás gyászában is. „Szeretnénk, ha ez a fa és ez az emléktábla, amit majd itt meg fognak áldani a tiszteletre méltó atyák, örökre emlékeztetnének minket a lengyel elnökre, és örökre emlékeztetnének arra az idők végezetéig tartó lengyel-magyar barátságra” – mondta Simicskó István fideszes képviselőjelölt.

    (Forrás: kdnp.hu)