Botrányos végjáték

2010. április 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    Gulyás Gergely jogszabálysértőnek tartja az Országos Választási Bizottság (OVB) kampánycsendet meghosszabbító rendelkezését. A választásról szóló törvény szerint ugyanis a kampánycsend a szavazás előtt egy nappal 0 óra 1 perctől lép életbe és a szavazás befejezéséig tart. Ezt az utóbbi időpontot viszont a köztársasági elnök tűzte ki vasárnap 19.00-ra. Gulyás szerint az helyes döntés volt, hogy a sorban állók szavazhatnak, viszont szánalmasnak tartja azt, hogy egészen 18.55-ig vártak a döntésekkel, és azokat csak 19.15-kor közölte az OVB elnöke, Szigeti Péter a nyilvánossággal. Felvetésünkre, hogy ez a botrány befolyással lehet-e a választások érvényességére, Gulyás határozottan nemmel válaszolt és azt hangoztatta, hogy itt csak az OVB totális alkalmatlansága bizonyosodott be.

    A törvény szellemével ellentétes döntés

    A kampánycsend meghosszabbítása ellentétes a törvény szellemével – jelentette ki Kéri László politológus az ATV műsorában vasárnap este. Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt. Vagyis „néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval” – mondta Kéri László.

    „Természetesen 7 előtt döntöttünk”

    A kampánycsend meghosszabbításáról az OVB természetesen este 7 óra előtt döntött – mondták el érdeklődésünkre az OVB-nél. A kampánycsenddel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Szigeti Péter által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat kell iránymutatónak tekinteni.

    Hét óra előtt tíz perccel döntött az Országos Választási Bizottság, hogy meghosszabbodik a kampánycsend – nyilatkozta Szigeti Péter, az OVB elnöke az m1 választási műsorában. „Közben láttuk azt, hogy sajnos lassabban fog ez a probléma megoldódni, azaz tovább tart a szavazásra szánt idő ezekben a választókerületekben, úgyhogy valóban csak hét óra előtt tíz perccel döntött így a testület, hogy akkor a kampánycsendet is meg kell hosszabbítani, vonatkozik ez ugye az eredményközlésre és az exit pollra is” – mondta. Kérdésre közölte: korai még arról beszélni, hogy ezért ki a felelős. Szigeti hozzátette: az átjelentkezések kérése nagyságrendekkel nem volt nagyobb, mint négy évvel ezelőtt. Arra a felvetésre, hogy több televízió és internetes portál hét órakor elkezdte közölni az előzetes adatokat, Szigeti Péter azt válaszolta, hogy „azért tartották hét óra tizenöt perckor, azaz 15 perc késéssel ezt a sajtótájékoztatót, bejelentést, hogy ezt ne tegyék”. (Hogy ez mit is jelent magyarra lefordítva, azt egyelőre nem sikerült megfejteni – a szerk.)

    Kitolódik a kampánycsend

    Szigeti az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be: egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend, addig exit poll eredményeket sem lehet közzétenni. Akkor közölte: ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb feldolgozottság mellett érkeznek meg az első tájékoztató adatok a szavazókörökből. Az OVB elnöke emlékeztetett rá: néhány szavazókörben – ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat – az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás, vagyis 19 órakor, amikor a szavazóköröket be kellett volna zárni, még várakoztak állampolgárok, akik nem tudták leadni voksukat. Felidézte: az OVB délutáni állásfoglalása értelmében a sorban álló jogosultaknak is biztosítani kell, hogy élhessenek szavazati jogukkal. Ennek következményeként a kampánycsend intézménye kitolódik. Az Országos Választási Iroda nem kezdte el 19 órakor az adatok közlését, azzal meg kell várni, amíg az érintett 2-3 szavazókörben 1-1,5 óra múlva befejeződik a szavazás – mondta, hozzátéve, hogy addig exit poll eredményeket sem szabad közzétenni.

    A választások lebonyolítását felügyelő Önkormányzati Minisztériumot is szerették volna megkérdezni, hogy ki a felelős a kialakult káoszért, de a sajtó és kommunikációs főosztályon nem vették fel a telefonunkat.

    (Forrás: MNO)