Van megoldás

2010. március 29.
Ossza meg ismerőseivel!

    Kunhegyesi Ferenc a következőket mondta el magáról: ” Művészetekre való érzékenységem már gyermekkoromban jelen volt. Első ceruzám édesapámtól kaptam 4 éves koromban. Tiszta élő képekké formálódtak bennem azok a gyerekkori emlékek, amit a rajzolással töltöttem. De az évek során a festő-grafikusi pályát hosszú időn keresztül nélkülöztem, ugyanis a tánc vette át szerepét. Több mint 15 éven keresztül európai turnékon vettem részt. A grafikázást 3 évvel ezelőtt kezdtem el ismét, mesterem Szentandrássy István grafikus festő irányítása mellett. Leginkább a klasszikus reneszánsz áll közel hozzám.”

    Semjén Zsolt is méltatta a művészt, képeit, kultúrateremtő tevékenységét. Elmondta: ahogyan a hajósi németek kultúrája része az emberiségének, vagy a bátyai horvátoké, úgy része a cigány kultúra is, mely nélkül szegényebbek lennénk. És mint ahogyan minden jó művészeti alkotás az örök emberit próbálja megragadni és ábrázolni a saját szemén, világlátásán keresztül, úgy e kiállítás képei is erről szólnak.

    Van megoldás, és a megoldásban fontos szerepük van az olyan embereknek mint Kunhegyesi Ferenc, vagy Ajtai Tibor. Nemcsak azért, mert példaképek lehetnek, hanem azért is, mert ők tudják, belülről érzik, mi az amin változtatni kell ahhoz, hogy minden település olyan “mintatelepülés” legyen mint Dunapataj, ahol a cigányok 100%-a dolgozik, 75%-a nem közmunkásként!

    Egy biztos: nincs általános “gyógyszer”. Mint ahogyan minden ember különböző, úgy a települések adottságai is különbözőek, sokat számít, van-e egy rátermett vezéregyéniség a cigányság soraiban, akiben mind a kisebbség, mind a többség megbízik. Hiteles emberekre van szükség, mindkét oldalról. Mi magunk is tehetünk az ügyért- akár magyar, akár cigány oldalról: felhagyunk az általánosítással, és megpróbáljuk megérteni, mi miért történik. Ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnunk, de az első lépés a megoldás felé ha legalább nem klisékben gondolkodunk.

    Aki nemcsak virtuálisan szeretné megtekinteni Kunhegyesi Ferenc képeit, az Dunapatajon az unitárius templomban még megteheti.

    (Részletes tudósítást olvashat a lajosmizselap.hu oldalán.)