Törvényi erőre kell emelni a hungarikumok védelmét

2010. március 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    „Nemzeti önértékelésre, értékeink védelmére van szükség, mert anélkül nem emelkedhet fel az ország abból az állapotából, ahová a zsákmányszerző politikai pártok és a gátlástalanul romboló piaci erők juttatták. A hungarikumok olyan kincsek, amelyekben közös a nemzeti jelleg, s amelyeket törvénnyel kell védeni” – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelte: a franciák, a németek, az olaszok védik a saját termékeiket, hagyományaikat és a maguk örökségét, így nekünk is kötelességünk biztosítani a támogatást a hungarikumoknak, hogy adókedvezménnyel, pályázatokkal fel tudják venni a versenyt a piacon.

    Az új törvénynek egyszerűnek és átláthatónak kell lennie, az értékek védelméről kell szólnia, de mint a parlament alelnöke hangsúlyozta: „az érték egyben mérték is, és a minőséget szabályozza, erősíti”.
    A készülő törvénnyel kapcsolatban Lezsák Sándor a portálnak elmondta, hogy társadalmi vitában is kívánják csiszolni a jogszabályt. Szerinte fontos lenne, hogy azt a rendkívüli gazdagságot, mellyel hazánk rendelkezik, megőrizzük és akár anyagilag is támogassuk előállítóját, őrzőjét.

    Mint elmondta, 2008 második felében, Bács-Kiskun megyében kezdődött a helyi értékek számbavétele, akkor 10 kistérséget jártak végig, melyhez a parlamenttől anyagi támogatást nem kaptak. Szerinte az idei választások nem fogják ezt a folyamatot megakasztani. „Nincs jobb- vagy baloldali fűszerpaprika-őrlemény, az érték bárhonnan nézzük is, érték” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

    Semjén Zsolt köszöntőjében azt állította előtérbe, hogy az új kormánynak programmá kell tennie a hungarikumok támogatását. „A száz százalékban magyar termékek mindenhol jelen vannak: a családban, az agráriumban és az ételeinkben. A hungarikumok erősítése így duplán fontos. Egy komplex program segítségével és stabil gazdasági háttér megteremtésével ezek a termékek belföldön és külföldön is méltó helyükre kerülnének, erősödne a belgazdaság és az export”.

    „Remélem, hogy egyfajta szövetségbe, képviseletbe, termékcsoportokba tömörülnek majd a hungarikum-előállítók, mert így sokkal jobban tudják artikulálni az igényeiket, és hatékonyabban tudnak fellépni. Ráadásul a csoportok szerinti szerveződés a területfejlesztés, régiófejlesztés szempontjából is fontos” – jelentette ki Semjén Zsolt.

    (Forrás: Kalohírek)