Megjelent a Fidesz-KDNP-szövetség programja

2010. március 13.
Ossza meg ismerőseivel!

    Lezárhatunk egy korszakot, amelynek csalódásai abból fakadtak, hogy a kormányzati politikát egyre inkább magáncélok és üzleti érdekek határozták meg. Elég, ha csak a BKV-nál történt súlyos visszaéléseket, a sukorói földügyletet vagy a költségvetési adatok rendszeres meghamisítását említjük – olvasható a Fidesz pénteken bemutatott választási programjának bevezetőjében, melyet Orbán Viktor, a párt elnöke jegyez. Leszögezte azt is, hogy Magyarország következő kormányának a nemzeti ügyek kormányának kell lennie. A nemzeti ügyek közé a gazdaság talpra állítása, a rend, valamint a szociális biztonság megteremtése, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák helyreállítása tartozik.

    A pártelnök kitér arra is, hogy a nemzeti ügyek kormányának fontos feladata lesz megújítani szövetségét a Nyugattal, erősebb kapcsolatokat teremteni Amerikával, és új alapokra helyezni viszonyát a keleti országokkal is, s Magyarországot meghatározó szereplővé tenni egy közép-európai együttműködésben.

    A gazdasági részt Matolcsy György jegyzi, a rendteremtésről Lázár János, az egészségügyről Pesti Imre, a szociális kérdésekről Soltész Miklós, az Országgyűlés szociális bizottságának KDNP-s alelnöke, a demokratikus berendezkedésről pedig Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ír.

    Soltész Miklós szerint a szociális biztonság politikát új alapokra kell helyezni, kiemelt területeink, céljaink a következők:
    • A családok erősítése, a gyermekvállalás támogatása
    • Az idősek tisztelete, megbecsülése, biztonsága
    • A fogyatékossággal élők helyzete
    • Szociális, gyermekvédelmi-gyermekjóléti szolgáltatások
    • A cigányság körülményei, társadalmi beilleszkedése
    • A nyomor enyhítése
    • Otthonteremtés, lakhatás
    • A jövő építése: ifjúság és sport

    A közbiztonsággal és igazságszolgáltatással foglalkozó részben az olvasható, hogy a pártszövetség kormányra kerülése esetén a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést kapnak azok, akik a közösség bizalmával visszaélnek, és bűncselekményeket követnek el. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni. A választások utáni első lépések egyikeként a Fidesz és a KDNP szigorítani fogja a büntető törvénykönyvet is és bevezeti a három csapás törvényt. Mindezek mellett a program fontos célkitűzése a rendőrség megerősítése 3500 új rendőr felvételével, valamint elérni azt, hogy egy település se maradjon rendőr nélkül.

    A Matolcsy György által jegyzett részben többek között a munkahelyteremtésről, a vállalkozások számára nyújtott egyszerűbb feltételekről, a magyar építőipar beindításáról, valamint a magyar mezőgazdaság megújításáról olvashatunk.

    Munkaközpontúvá kell alakítani a gazdaság, a társadalom és az állam működését, és egymillió új munkahelyet kell egy évtizeden belül létesíteni – erről Matolcsy György, korábbi gazdasági miniszter a Nemzeti ügyek politikája címmel pénteken elfogadott Fidesz-KDNP választási program szakpolitikai fejezetében írt. Az új munkahelyek jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk, hiszen közöttük sok a munkanélküli vagy az inaktív. Az ilyen típusú új munkahelyek döntő többsége három területen jöhet létre: az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus képes tömegesen felszívni a ma nem foglalkoztatott munkaerőt. Az egymillió új munkahely másik részét a frissen végzett, sokszor több idegen nyelvet is beszélő fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítésére kell a vállalkozásoknak megteremteniük.

    Hozzátette: a nemzeti ügyek kormánya programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére. A program elsődleges célja a betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtetett adórendszer egyszerűsítése, másodlagos célja a vállalkozások tevékenységét szabályozó előírások terheinek csökkentése. Ezzel közvetlenül 300-500 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások egy évre jutó költségei.

    Az építőipar fellendítése érdekében országos energiahatékonysági programról is ír, mint kifejtette: évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásokat is megoldaná.

    Közmunka keretében szerinte lehetőségeket kell biztosítani a romáknak valamint a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban, a mezőgazdaságban. Hozzátette: csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára.

    A Fidesz-KDNP-szövetség programja itt olvasható és/vagy letölthető.

    (Forrás: kdnp.hu)