Letették a foktői bőgőshajó alapdeszkáját

2010. március 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az ünnepségen dr. Jakab Ferenc polgármester betegsége miatt nem tudott megjelenni, így a helyi iskolások műsora után Bukor Lajosné alpolgármester asszony köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy személyes kötődése van a hajóhoz, hiszen édesapja is hajós volt és ősei még látták azt a bőgőshajót, amelyet annak idején Jókai Aranyember című regényében Szent Borbála néven vált ismertté.

    „Önkormányzatunk a gazdasági sikerek mellett úgy döntött, hogy szeretné felidézni egy méltatlanul elfeledett részét a magyar történelemnek. A világot járva, ha látunk egy pulikutyát, egy szürkemarhát, egy üveg tokaji bort, hazánk Magyarország jut az eszünkbe. Nekünk Duna-parti magyaroknak legalább ilyen kedves emlék a Foktő címerében is szereplő bőgőshajó.” – tolmácsolta Jakab Ferenc szavait az alpolgármester asszony.

    Az újonnan megépülő bőgőshajó makett 6 méter hosszú lesz és a hagyományokhoz híven helyi asztalosok és ácsok építik majd. A hajó legjellemzőbb része, a nagybőgőalakú orra és a jellemzően hatalmas kormánylapátja már elkészült, amelynek kormányrúdját jelképesen átadták Semjén Zsolt országgyűlési képviselő jelöltnek, a KDNP elnökének.

    „Reméljük, hat hét múlva egy másik kormányrudat is átvesz majd Elnök Úr, és ahogy a foktői lakosok évszázadokon keresztül mindig békés, biztonságos vizeken kormányozták hajóikat, úgy majd Önök is biztonságos és kiszámítható vizek felé kormányozzák majd az országunk hajóját, ahol a magyar történelem sikeres korszakaihoz hasonlóan újra a polgári értékek, a tisztes kemény munkával szerzett siker, jövedelem és dicsőség lesz a követendő minta.” – hangsúlyozta Bukor Lajosné.

    Semjén Zsolt köszöntőjében elmondta, hogy az egészséges lokálpatriotizmus megnyilvánulása az, hogy a foktőiek felépítik ezt a hajót, amely megadja az itteni emberek identitását, az átutazóknak pedig megmutatják a Duna világának különleges örökségét.

    „Remélem a környező települések is kedvet kapnak ahhoz, hogy saját hagyományaikat ily módon is megörökítsék, hiszen ha az ember végig megy ezen a térségen és mindenhol a helyi specialitások és szépségek köszönnek rá vissza, akkor mindezek összessége megadja nemzetünk identitását.” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

    (Forrás: KaloHírek)