Belvíz nehezíti a gazdák dolgát

2010. március 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Két héttel ezelőtt, a hóolvadás és a mintegy 40 mm csapadék után mérte fel a belvíz helyzetet kalocsai falugazdász körzetben Nagy Attila helyi falugazdász és munkatársai. „A kollegák felmérése alapján 3500 hektár körüli terület van víz alatt, természetesen ezt nagyon pontosan nem lehet megmérni, ugyanis sok helyre nem lehetett a víztől bemenni. Ebből a 3500 hektárból közel 2200 hektár szántóterület, ennek fele vetett, másik fele vetetlen terület.

    A vetett területeknél sajnos történt már kipusztulás is, megközelítőleg 200 hektár gabonaféle, illetve repce pusztult ki az eddigi felmérések szerint. A múlt héten, a felmérések szerint, már 10%-kal kevesebb volt a belvíz, illetve hallottam, hogy most még 10%-kal visszahúzódott. Tehát úgy néz ki, hogy megáll ez a belvizes helyzet nemsokára el fog tűnni.” – tájékoztatta a portált Nagy Attila, aki emellett elmondta azt is, hogy megkezdődtek a tavaszi munkálatok a mezőgazdaságban, ahol az első feladat a műtrágya szórás a gabonafélék feltrágyázása. „Ennél a munkafázisnál okoz nagyobb problémát a belvíz, ugyanis sok területre nem lehet rámenni.

    Aki tudja, légi gépekkel fogja a műtrágyát kiszóratni. Problémát okoz még az, hogy agrárkörnyezet gazdálkodásba, akik beadták a támogatási kérelmüket és elnyerték a pályázatot, azoknak területfelmérést kell végezni, ami azt jelenti, hogy GPS-szel az összes területüket be kell járni, és ezeknek az adatait számítógépre felvezetni. Ez úgy történik, hogy akik december közepén megkapták a határozatot, ami 15 napon belül lép hatályba, és azután 90 napra kell befejezni ezeket a felvezetéseket. A probléma az, hogy sok helyet nem lehet megközelíteni ezekkel a GPS-es berendezésekkel és a határidő most már nagyon sürgeti a gazdákat, többen mondják, hogy előfordulhat az is, hogy be sem tudják majd fejezni.” – mondta el Nagy Attila kalocsai falugazdász.

    (Forrás: Kalohírek)