Áthidalhatók a problémák

2010. március 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    „A munkahelyteremtés hiánya a legnagyobb problémája az országnak, ezen belül pedig térségünknek különösen. Ezért is örülök annak, hogy a Glencor Grain Hungary Kft. Barákán kívánja felépíteni az olajos magvakat feldolgozó üzemét. A bio üzemanyag gyártás, a bio energia új fejlesztési irány az egész Európai Unióban. Az üzem a tervek szerint jövő tavaszra kezdi meg a termelést és több száz főnek biztosít majd munkát, azonban ez kevés ember munkahelyteremtéséhez elegendő csak térségünkben, mivel a munkanélküliség a tízezer főt is meghaladja. Ennyi ember foglalkoztatásához óriási beruházás kellene.” – mondta el dr. Jakab Ferenc, Foktő polgármestere, aki már hosszú évek óta dolgozik azon, hogy olyan beruházások létesüljenek a logisztikai szempontból kiváló helyen lévő község közelében, amely segítségével gazdasági felemelkedés érhető el.

    „Polgármesterként felelősségemnek érzem, hogy informálódjam és keressem a térség számára a munkahelyteremtő lehetőségeket. A Paksi Atomerőmű bővítése 2015-ben elkezdődik, annyi bizonyos, hogy több mint 10 ezer új munkaerőre lesz szükség. Tolnában munkaerőhiány van, míg nálunk munkaerő felesleg, ezért ésszerűnek látszik, hogy valahogy össze kellene kapcsolnunk a Duna két partját, hogy a mi oldalunkon lévő emberek átjárhassanak dolgozni az erőműbe. Akár a bővítés alatt, akár pedig utána.” – nyilatkozta a polgármester, aki szerint a szekszárdi Duna híd igaz, hogy komoly csomópontként beleillik az országos koncepcióba, viszont térségünk számára nem megoldás. Térségfejlesztés szempontjából elengedhetetlen, hogy Foktő és Kalocsa közelében is legyen egy híd.

    „A barákai beruházás kapcsán a vasútvonalat egészen a Dunáig kívánjuk kihozni, amely így elérhető közelségbe kerül a Paksi Atomerőmű iparvágányával. Ehhez három kilométernyi vasutat kellene építeni, ami 600 millió forintba kerülne, a hidat pedig 17 milliárd forintból meg lehetne építeni, amely az atomerőmű bővítési költségeinek kevesebb, mint 1%-át teszi ki, hiszen az a becslések szerint 2000 milliárd forintból fog megvalósulni.” – mondta el Jakab Ferenc.

    Dr. Semjén Zsolt, a térség országgyűlési képviselőjének véleménye mindig is az volt, hogy Kalocsa környékére hidat kell építeni, ezért támogatja a foktői polgármester elképzeléseit.

    „Minden kapcsolatunkat megmozgatjuk azért, hogy ez a híd megépüljön. A következő kormány támogatja a nagyberuházásokat már csak azért is, mert részint egy ilyen hídépítés komoly munkaalkalmat jelent, másfelől pedig, hogyha egy híddal és egy autópályával össze tudjuk kötni ezt a térséget, az a munkanélküliség javításától kezdve, az ipari beruházásokon át jótékonyan hat az egész körzetre.” – mondta el képviselőnk, aki szerint fontos érv a híd mellett az is, hogy Barákán kikötő létesült, valamint a repülőtérrel is rendelkezik a térség.

    (Forrás: Kalohírek)