Nyakónak semmi köze hozzá!

2010. február 16.
Ossza meg ismerőseivel!

    Bármely szervezetnek, így az egyháznak is joga van ahhoz, hogy kifejtse, melyik formáció vagy párt vall az övéhez hasonló értékeket – mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök az MTI-nek Nyakó István MSZP szóvivő szavaira reagálva.

    A szocialista politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt, az MSZP a leghatározottabban visszautasítja, hogy Kiss-Rigó László megyés püspök Hódmezővásárhelyen egy kampánygyűlésen a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt; a szocialisták bocsánatkérést várnak a püspöktől és a legnagyobb ellenzéki párttól is.
        
    Kiss-Rigó László kifejtette, ahogy Hódmezővásárhelyen is elmondta, örülne, ha a magyar politikai életben több olyan formáció lenne, amely hitelesen tudja képviselni a keresztény egyház által vallott „józan és ésszerű értékeket”. Tény azonban, hogy e feltételnek jelenleg csak a Fidesz, és a KDNP felel meg.
        
    Az igazi baloldali értékek, mint a szolidaritás, a szociális gondoskodás, a társadalmi igazságosság keresztény értékek is – jelentette ki a püspök –, hozzátéve, ahogy a liberális értékek, mint a szabadság, a tolerancia és az emberi méltóság is fontosak a keresztény egyháznak. 

    Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a STOPnak úgy reagált: amiről a püspök beszélt, az tartalmilag, tényszerűen helytálló. A Fidesz-KDNP-kormány alatt ugyanis tökéletesen megvalósult az egyenlő finanszírozás, az utóbbi években azonban az MSZP-SZDSZ-irányítás minden esztendőben 200 ezer forintot vett el átlagosan valamennyi, egyházi iskolába járó gyermektől.

    “Nyakónak pedig semmi köze ahhoz, hogy egy püspök, mint magyar állampolgár, milyen politikai véleményt fogalmaz meg. Egész egyszerűen semmi köze hozzá! Úgy látszik, hogy a szóvivő még mindig az ötvenes években él, amikor még egy pártbizottságból akarták megmondani, hogy egy püspöknek mi legyen a véleménye. Egy ilyen egyházi személynek különben pontosan ugyanolyan joga van a politikai véleményét kifejezni, mint egy matematikatanárnak, egy péknek vagy egy villamosvezetőnek” – fogalmazott a kereszténydemokraták első embere.

    semjenzsolt.hu