Drasztikusan nőtt a munkanélküliség

2010. február 24.
Ossza meg ismerőseivel!

    Kollár Péter kirendeltség vezető tájékoztatása szerint: „Átléptük a 20%-os lélektani küszöböt. Egészen pontosan 20,5%-ra emelkedett a rátánk, amely úgy tevődött össze, hogy álláskeresési járadékban 1037-en, álláskeresési segélyben 741-en, az önkormányzat által finanszírozott rendelkezésre állási támogatásban 953-an és olyan személyek, akik már nem részesültek semmilyen ellátásban, 2068-an voltak a regiszterünkben. Ebből 418 fő pályakezdőt tartottunk nyilván.”

    Kollár Péter azt is elmondta, hogy az eddigi tapasztalatoknak megfelelően alakult a nők és férfiak aránya: „A férfiak képviseltek januárban több létszámot, egészen pontosan 2477 főt, 2353 nővel szemben. Az egy éven túliak tartós aránya 25,2%-osra csökkent, ami 1217 főben nyilvánult meg”.

    A kirendeltség vezető emellett tájékoztatott arról is, hogy a növekedés egyértelműen a gazdasági válság teljes begyűrűzési hatásával indokolható. „A térségünkben található valamennyi település megalkotta közfoglalkoztatási tervét, amelyben újra indulnak az Út a munkához című projekt közcélú foglalkoztatásai, és egy bizonyos elszívó hatásra nagyon számítunk a másodlagos munkaerő piacon. Az elsődleges munkaerő piacon pedig a minisztérium kiírta már a munkahely teremtő beruházásokról szóló pályázati felhívását, amelyre kirendeltségünk már egy helyi munkáltató fórumot is szervezett, és az érdeklődőket közvetlenül állt módunkban tájékoztatni, a pályázat értékelő kollegáink révén a részletekről és hogy mire figyeljenek a pályázatok kapcsán. Bízunk abban, hogy az elmúlt 2-3 évhez hasonlóan nem csak érdeklődő pályázóink, hanem nyertes pályázóink is lesznek.” – hangsúlyozta Kollár Péter, aki emellett elmondta azt is, hogy az álláskeresők száma tovább emelkedik: „Úgy gondolom, hogy ez még nem a teljes csúcs. Február és március környékén még némi növekedésre lehet számítani, azt már nagyon reméljük azonban, hogy nem kell ilyen hirtelen mérvű és nagyarányú új belépéssel számolnunk.”

    (Forrás: Kalohírek)