Csak működő gazdasággal lehet bíztató társadalmat építeni

2010. február 24.
Ossza meg ismerőseivel!

    Dr. Latorcai János arról számolt be a Kalohírek portálnak, hogy a miniszterelnök megítélése szerint az ország már kifelé tart a válságból és ez a kormány elvégezte azt a válságkezelő feladatot, amellyel annak idején megbízta a szocialista frakció. „Sajnálatos módon csak azt tudom elmondani, ami a tényleges valóság, amit mindenki a saját bőrén érez, hogy ez az ország gazdasága minden eresztékében recseg. A tavalyi évben 17,7%-os volt az ipari termelés visszaesése, ennél egyetlen egyszer tudott ez az ország rosszabbat produkálni az elmúlt húsz évben, 1991-ben, amikor a teljes szocialista ipar romokban hevert. Azt lehet felelősen mondani, hogy az új kormányra óriási teher fog hárulni, az új kormánynak valóban hozzá kell nyúlnia a magyar gazdaság talpra állításához, valóban a talpra állításához, mert csak egy működő gazdasággal, jövőben bízó, az önbizalmukat visszakapó emberekkel lehet itt Magyarországon bíztató társadalmat építeni.”

    Latorcai szerint az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájának csődjét az jelentette, hogy gazdaságélénkítés nem történt. „Munkahelyteremtés, foglalkoztatás és gazdaságélénkítés nélkül nem lehet kitörni. Mindig akkor tudott egy ország a mélypontról elmozdulni, ha a kormány tudta a feladatát, ha munkahelyeket teremtett, ha a foglalkoztatást biztosította, ha a gazdaság bővülését kormányzati eszközökkel is elősegítette. Itt is erről van szó. Ezt nem lehet elvárni azoktól az emberektől, akik az elmúlt évek során kivéreztek, semmiféle anyagi lehetőségük nincs, majd ők valahonnan, rejtett pénzeket vesznek elő és ezekkel indulnak el bizonytalan vállalkozások útvesztőibe.

    Ez lehetetlen. Meggyőződésem, hogy változásra van szükség és a változásnak ez az alapvető lényege. Egyrészt visszaadni az önbizalmat, visszaadni a szó becsületét, a kormány részéről, tehát amit a kormány ígér, azt be kell tartani. A valóságot kell az embereknek elmondani és az abból való kivezető utat felvázolni, nem pedig elhazudni a dolgokat, mint ahogy azok az eddigiekben történtek. Ha ezek megtörténnek, és mindez párosul azzal a gazdaságélénkítő programmal, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök úr már többször fölvázolt, akkor én teljesen biztos vagyok abban, hogy ez az ország végre elindul azon az úton, ami a jövőt jelenti.” – hangsúlyozta dr. Latorcai János.

    (Forrás: Kalohírek)