A választók nyithatják meg az utat

2010. február 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Molnár Béla (KDNP) az azonnali kérdések és válaszok órájában arról beszélt, hogy a Budapest-Győr, Budapest-Hegyeshalom szakaszon olyan közbeszerzési eljárást írtak ki, melynek csak egy részvevője lehetett, az osztrák vasutak. Hozzátette: a közbeszerzési döntőbizottság ezután megsemmisítette az ajánlattételi felhívást, és ötmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte az ajánlattevőt.
        
    Szijjártó Péter (Fidesz) a BKV-ügy kapcsán kérdezte a miniszterelnököt. Arról érdeklődött, hogy milyen szerepet töltött be a Miniszterelnöki Hivatalban Mesterházy Ernő, mit tudott a BKV-ügyekről, és ennek kapcsán mit tudhatott a kormány a kirobbant BKV-botrányról? Bajnai Gordon miniszterelnök azt válaszolta: Mesterházy Ernő sem a fővárosi önkormányzat és a MeH közötti együttműködési megállapodás részeként, sem más formában nem állt semmilyen jogviszonyban a MeH-hel.

    Medgyasszay László a magyar villamosművek kétes ügyeiről kérdezte a pénzügyminisztert interpellációjában. Milliárdos állami vagyon tűnt el, hozzátéve: hónapok óta csönd van, többszöri kérdésre sem kaptak érdemi választ arra, lett-e ennek valamilyen következménye. Katona Tamás pénzügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy a vállalat jelenlegi vezetése mindent megtett, hogy a korábbi vezetés idején keletkezett ügyek hátterét feltárják. A felügyelőbizottság vizsgálata tavaly tavasszal lezárult, s 2009.áprilisában büntetőfeljelentést tettek. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 166 támogató, 133 nem szavazattal és 3 tartózkodással igen.

    Pesti Imre interpellációjában az MSZP miniszterelnök-jelöltjének vitát kiváltó mondatát idézte, amely szerint az orvosok politikai hovatartozásuk alapján kezelnék a betegeket. A fideszes politikus azt mondta, hogy Mesterházy Attila durván aláásta az orvos-beteg kapcsolatot. A szakmában mindenki egyöntetűen tiltakozott, visszautasította a kijelentést, majd azt kérdezte: az államtitkár egyetért-e Mesterházy Attila kijelentésével, illetve nem gondolja-e, hogy a jelöltnek bocsánatot kellene kérnie.

    Az Országgyűlés megválasztotta az új Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait és póttagjait. Az új összetételű OVB-t az Országgyűlés 196 igen, 145 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett választotta meg. Varga Zoltán önkormányzati miniszter Bordás Vilmost, Fazekas Mariannát, Halmai Gábort, Szigeti Pétert és Szoboszlai Györgyöt javasolta a testület tagjának. Póttagnak Tilk Péter és Wéber Jánost választották meg. A Fidesz korábban jelezte, hogy nem támogatja a javasolt névsort, amely ellen az MDF is szót emelt.

    Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, frakcióvezetője napirend előtt a januárban elhunyt Kuzma László KDNP-s országgyűlési képviselőről emlékezett meg, mint mondta: halálával nagy veszteség érte a kereszténydemokráciát. A politikus 2002 óta volt tagja az Országgyűlésnek, 2006-ban a Somogy megyei területi listán került a parlamentbe. Kuzma László az Országgyűlésben az oktatási és tudományos bizottság tagja volt, mindig azt hangsúlyozta, felkészült szakmunkások nélkül az ország nem fejlődhet.

    – Kevesebb, mint két hónap van hátra a választásokig, amelyet eddig az MSZP–SZDSZ vezette kormány megpróbált elkerülni – mondta Navracsics Tibor. Az MSZP kampányában az eddigi eredményeket fogja az emberek elé állítani, ebből következően nyugodt lesz a kampány, mert nehéz lesz bármit is felmutatni.  

    Navracsics szerint az ország túlnyomó többségének nem pozitívak az emlékei. Az egy főre jutó GDP esetében a 2003-as relatív szint alá csökkentünk, leszakadtunk Európától, mintha ez a hét-nyolc év nem is történt volna meg.  Emlékeztetett arra is, hogy naponta 2,4 milliárddal nőtt az államadósság. Navracsics elmondta: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint sem lesz tartható a hiány, más értékelések szerint hazánk csődkockázati szempontból a harmadik legkockázatosabb ország Európában. A politikus szerint a választók nyithatják meg az utat a gyarapodás és a felívelés korszaka előtt.

    Karvalics Ottó (KDNP) mandátumának igazolásával kezdte meg munkáját tavaszi ülésszakának első napján a Ház, amely az áprilisi országgyűlési választások előtt a tervek szerint már csak három napot ülésezik. Az új honatya letette esküjét. A politikus Somogy megye 6-os számú egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje, a közelmúltban elhunyt Kuzma László helyére került be a törvényhozásba.

    A Ház tagjai az ülés elején néma felállással emlékeztek meg az elmúlt hónapban elhuny Kuzma László KDNP-s, Paizs József szocialista országgyűlési képviselőről, valamint az előző ciklus parlamentjének volt tagjáról, Ágota Gáborról.

    (Forrás: kdnp.hu)