A kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot

2010. február 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    A református zsinat elnöksége úgy fogalmazott: „újra csak azt tapasztaljuk, hogy a jogállamiságot éppen azok nem tartják tiszteletben, akiknek őrködni kellene felette”, ezért a világi és a lelkészi elnökből álló testület „ismételten felemeli szavát a kormánynak a jogbiztonságot sértő magatartása ellen”.

    Mint írták, a kormánynak február 15-ig kellett volna eleget tennie a törvényben meghatározott kötelezettségének. A református zsinat elnöksége úgy fogalmazott: „újra csak azt tapasztaljuk, hogy a jogállamiságot éppen azok nem tartják tiszteletben, akiknek őrködni kellene felette”, ezért a világi és a lelkészi elnökből álló testület „ismételten felemeli szavát a kormánynak a jogbiztonságot sértő magatartása ellen”.
        
    A Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnökének aláírásával közzétett nyilatkozat hangsúlyozza: a kormányrendelet hiánya „azt a jogos aggodalmat kelti, hogy a kormány az egyházi fenntartásban működő közoktatási intézmények diákjait és azok családjait szándékosan megkülönböztetetten hátrányos helyzetbe kívánja hozni”.
        
    Az egyházak a közoktatási intézményeik fenntartására úgynevezett kiegészítő normatívát kapnak, amelyet a tanulók létszáma után az alapnormatíván felül folyósít nekik az állam annak megfelelően, amennyit az önkormányzatok átlagosan költöttek az előző évben szintén az alapnormatíván felül iskoláikra, óvodáikra.
        
    Az egyházak az aktuális kiegészítő összegeket az előző évből kiszámolt érték szerint kapják meg havi lebontásban. A tényleges költségeiket figyelembe véve azokat évről évre ki kellett egészíteni a zárszámadási törvény alapján, úgynevezett korrekciós összegekkel.
        
    Az Állami Számvevőszék 2008-as vizsgálata megállapította: 2005-ben és 2006-ban az összes egyházi iskola kiegészítő normatíva kifizetését tekintve 2,7 milliárd forint tartozást halmozott fel az állam. Ezt az összeget azóta sem kapták meg az egyházak.

    (Forrás: MTI)