Szélsőséges szervezetek „egyház” név alatt

2010. január 28.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ebből adódóan napjainkban előfordul, hogy kifejezetten szélsőséges politikai irányultságú szervezetek is „egyház” név alatt működnek.

    A KDNP elnöke szerint, ahogy van etnobiznisz, ugyanúgy van „eklézsiabiznisz” is, mivel egyházat alapítani ma könnyebb, mint bélyeggyűjtő egyesületet. Nem meglepő, hogy a többszáz bejegyzett magyarországi „egyház” között olyan abszurd nevek vannak, melyekről nyilvánvaló, hogy semmi közük a tényleges vallási tevékenységhez.

    A KDNP elnöke példaként egy valós esetet hozott fel, amikor egy „nyilvános házat” jegyeztek be, mint törvényes egyházat. „Azt mondják erre, hogy ez nem kupleráj, hanem templom, itt nem prostituáltak vannak, hanem papnők, és nem prostitúció folyik, hanem termékenységi liturgia. Ők mondjuk az Ízisz egyháza, és csókoltatják a megyei bíróságot, mert mi közük azoknak az ő egyházi tevékenységükhöz” – mesélte az Orbán-kormány volt államtitkára, aki szerint ha egy autójavító kft. bejegyezteti magát, mint egyház, akkor a kipufogócsövet – kegytárgy lévén – vámmentesen forgalmazhatja.

    Semjén Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy kifejezetten napjainkban előfordul, hogy kifejezetten szélsőséges politikai irányultságú szervezetek „egyház” név alatt működnek. Az ilye jellegű visszaélések kiszűrésére pontosan meg kellene határozni, hogy mit értünk vallási tevékenységen. Az elbírálás jogát a Fővárosi Bírósághoz kell telepíteni, hogy a kellő időben kiderüljön, hogy a magát egyháznak nevező szervezet, valóban vallási tevékenységet folytat, avagy sem.

    A KDNP elnöke kifejtette: javaslata nem csorbítja a vallásszabadságot, ellenben a nyilvánvaló visszaéléseket – akár üzletiek, akár erkölcsi természetűek –  kiszűri.  

    (Forrás: atv.hu)