Riasztó adatok

2010. január 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    Kollár Péter DARMK kirendeltség-vezető, arról tájékoztatta a Kalohírek portált, hogy 2009. év végére Kalocsa térségében 4166 fő álláskeresőt tartottak nyilván, ez a novemberi számadatokhoz képest több mint 300 fős növekedést jelent, amihez 17,3 %-os munkanélküliségi ráta tartozik. Külön ki kell, hogy emelni, hogy ez a 4166 fő az év közbeni hónapok regisztrálását tekintve is csúcsot ért el, hiszen eddig áprilisban tartottuk a 4136 fővel a mért legmagasabb regisztrált számot, és ezt sikerült még közel 30 fővel túlszárnyalni decemberre. Az egyik legnagyobb problémát az egy éven túli tartósan munkanélküliek aránya jelenti, ami jelenleg megközelíti a 28 százalékot –nyilatkozta a kirendeltség-vezető.

    Kollár Péter elmondta még, hogy: „Nagy szerepe van térségünkben az un. téliesítésnek, hiszen a mezőgazdaságból, építőiparból jelentős beáramlás realizálódik. Egészen pontosan december hónapban 573 fő volt, aki újonnan bejelentkezett hozzánk, és ezért emelkedett több mint háromszáz fővel a regisztrációs szám.

    A BAON internetes portál szerint – egy munkaügyi szakember véleményére hivatkozva – azért nőtt az állástalanok száma, mert a közfoglalkoztatásban résztvevők szerződése most járt le. Az önkormányzatoknak pedig nem hosszabbították meg a szerződéseket.

    Sajnos Kalocsa polgármestere már több alkalommal is kijelentette, hogy az önkormányzatnak nem feladata a munkahelyteremtés és úgy látszik ennek következménye a válság hatására felerősödve érte el a város gazdaságát, meghatározva munkaerő-piaci helyzetét.

    További összeállítást olvashat a: http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2010-01-18/14720/riaszto_adatok oldalon.