Rác fonó Dusnokon

2010. január 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    Régi nép eszközökkel, használati tárgyakkal, bútorokkal rendezzük be a fonó helyszínét: szövőszékek, rokkák, lábbal hajtott slingelő gépek, kukoricamorzsoló és egyéb eszközök töltik meg a művelődési ház nagytermét. Ám nem csak kiállítást szeretnénk a régiségekből, hanem tartalmas téli estéket is a lakosságnak. Szeretnénk megidézni a régi idők fonójának hangulatát, ahol esténként összejöttek nagyszüleink, és munkával, beszélgetéssel, nótázással töltötték el az időt. Minden este forralt bor, tea, sült tök, pattogatott és főtt kukorica várja a fonóban a gyerekeket, felnőtteket, időseket. Pereg a rokka, szövik a pokrócot, és a szőttest a szövőszéken – írják a szervezők.

    A rendezvény egész ideje alatt Frank Nándor dusnoki népi iparművész munkáiból életmű kiállítás nyílik az emeleti játékteremben. Megtekinthetőek a szőttesek, pokrócok, fafaragások, agyagból készült szobrok, festmények, régi népi, dusnoki témájú munkák. Ezek felidézik a régi idők hagyományait, munkáit, fonóbeli és egyéb szokásokat.

    A rendezvény részletes programját itt olvashatja: http://kalohirek.hu/hir/kozerdeku/2010-01-20/14734/rac_fono_a_dusnoki_muvelodesi_hazban