Kérdésessé vált az MSZP részvételi lehetősége

2010. január 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az Országos Választási Bizottságnál (OVB) 2010. január 25-ig öt szervezet kérte nyilvántartásba vételét a jelölőszerveztek listájára, a 2010. évi országgyűlési választások vonatkozásában.  

    Az OVB 2010. január 25-én megtartott ülésén tárgyalta mind az öt szervezet nyilvántartásba vételét. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) nyilvántartásba vétele vonatkozásában komoly vita alakult ki az OVB tagok között, mely abból adódott, hogy Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt delegáltja az iratok áttanulmányozását követően rámutatott arra a tényre, miszerint az MSZP által a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 51.§ (1) bekezdése alapján csatolt Fővárosi Bírósági kivonat (társadalmi szervezet nyilvántartási adatairól) azon kötelezően kitöltendő része, hogy mi a társadalmi szervezet célja szerinti besorolása, kitöltetlen maradt a bíróság által. Márpedig, mint arra Vejkey Imre rámutatott az OVB-nek kötelezettsége vizsgálni azt, miszerint a nyilvántartásba vételét kérő jelölőszervezet az alapszabályában deklarálta-e, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásról szóló 1989. évi XXXIII. törvény alapján kíván működni. Mindezek alapján Vejkey Imre indítványa az volt, hogy az MSZP jelölőszervezeti bejelentésének elbírálást a 2010-es országgyűlési választára az OVB a mai nappal függessze fel.

    Az OVB több tagja fentiekkel szemben azzal érvelt, hogy az MSZP a nevéből is láthatóan párt, ezért nincs akadálya a nyilvántartásba vételnek, különben is az OVB korábbi gyakorlatával a fenti vizsgálat ellentétes lenne.

    Vejkey Imre kénytelen volt ismét rámutatni arra, hogy egy társadalmi szervezet nevében történő puszta „párt” meghatározás még nem pótolja az alapszabályban pártként történt működési deklarációt, melyet az MSZP esetében a Fővárosi Bíróság nem igazolt vissza. Egyebekben pedig Vejkey Imre álláspontja az volt, hogy amennyiben az OVB az eddigi parlamenti és egyéb választások során – törvényi kötelezettsége ellenére – ezt a kérdést nem vizsgálta, úgy mulasztást követett el, erre a mulasztásra pedig szokásjogot alapítani csak jogellenesen lehet. Ezért ismételten indítványozta az MSZP vonatkozásában a felfüggesztést!
    A szavazás során végül 7:2 arányban többséget kapott az MSZP nyilvántartásba vétele.

    Az OVB 22/2010. szám alatt hozott, fenti tárgyú határozata ellen 2010. január 28. 16.00 óráig az OVB-hez benyújtandóan, de a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságához címezve felülvizsgálat iránti kérelmet lehet előterjeszteni!

    (Forrás: kdnp.hu)