Ha most lennének a választások, a Fidesz-KDNP megszerezné a kétharmadot

2010. január 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz-KDNP 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll.
        
    A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz-KDNP 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék – áll a felmérésben.
        
    A Nézőpont Intézet a potenciális szavazótáborok alapján modellezte a rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés összetételét. A számításhoz – mint írták – néhány módszertani egyszerűsítéssel kellett élniük: a választást minden választókerületben érvényesnek tekintették, a második fordulóban azzal számoltak, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje indul, végül az európai parlamenti választások helyi és országos eredményei közti arányt változatlannak tekintették 2010-ben is.
        
    Így a potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesznek és a KDNP-nek 267, az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek 19 képviselője lenne egy „most vasárnapi” választás esetén a parlamentben. Összességében tehát a Fidesz–KDNP szövetség megszerezhetné a kétharmados többséget.
        
    A felmérés szerint a magyar választók közül tízből négyen (41 százalék) Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek, így a Fidesz elnöke november óta őrzi „utcahossznyi előnyét”a többi jelölttel szemben. A második helyezett továbbra is Bokros Lajos (15 százalék). Mesterházy Attila (MSZP) kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén (7 százalék). A jobbikos Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani.
        
    A felmérésben kitértek arra is, hogy a Fidesznek „nem ártott a nyugdíjas-kampány”, tavaly év végéhez hasonlóan kétszer annyi 60 év feletti szavazója van, mint az MSZP-nek.
        
    A Nézőpont Intézet a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást január 18. és 21. között végezte, amelynek során 1.000 felnőtt korú személyt kérdezett meg.
        
    A Századvég Alapítvány által ugyancsak januárban végzett kutatás szerint a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 16 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választóközönségen belül.
        
    Mint írták, a biztos szavazó pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. Ezen a bázison belül a Fidesz-KDNP 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a jelenlegi kormánypárt 23 százalékos támogatottságával szemben.

    (Forrás: Nézőpont Intézet)