Ki vállalja a felelősséget?

2009. december 04.
Ossza meg ismerőseivel!

    Májusban már komolyan aggódtunk a gyermekosztály bezárása miatt, de még akkor is csak mindketten azt ígérték, hogy mindent megtesznek az ellátás biztonságáért.

    A legutóbbi zárt testületi ülésen már gyanakodtunk, hogy a polgármester és a kórház vezetése titkol valamit, hiszen semmilyen konkrétum nem hangzott el, az önkormányzati biztos mindössze felületes tájékoztatást adott a kinevezése óta eltelt időszakról. Ebből egyvalami derült ki csupán: a kialakult pénzügyi helyzet megoldására 11. hónap alatt nem talált megoldást sem a polgármester, sem az igazgató, sem az önkormányzati biztos.

    Mára bebizonyosodott, hogy kórház működtetése mind anyagi, mind szakmai szempontból kritikus, ezért drasztikus beavatkozást igényel.
    Az ÖKE-Fidesz frakció komolyan gondolja, hogy segítő szándékkal a megoldás irányába mozdítsa el a történéseket. Ennek első lépése az aktuális helyzet elemzése kell, hogy legyen, amire csak egy külső szakértői csoporttól várhatunk elfogulatlan alternatívákat. Ezért terjesztett elő képviselő csoportunk sürgősséggel javaslatot külső szakértő bevonására, ám Török Gusztáv Andor és az őt kiszolgáló SZDSZ-MSZP többségű testület napirendre sem vette azt.
    Ezután egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a helyi médiában a kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban, így nem maradt más, mint a megválaszolatlan kérdéseinket dr. Deák Zoltánnak a kórház jelenlegi vezetőjének tettük fel.

    Az önkormányzati biztos megbízási szerződésének megfelelően feltárta-e a kórház pénzügyi-gazdasági helyzetének kialakulásához vezető okokat, és ennek csökkentésére, megszüntetésére milyen intézkedési tervet készített? Mikor kap erről tájékoztatást a Képviselő-testület és Kalocsa lakossága?
    Milyen intézkedéseket tett Ön vagy az önkormányzati biztos a tartozás állomány csökkentése illetve megszüntetése érdekében?
    A biztos kinevezése után sikerült-e a gazdálkodási egyensúlyt helyreállítani, úgy, hogy a kórház alaptevékenysége ne sérüljön?
    Az önkormányzati biztos megbízása teljesítése során minden lényeges, a megbízás ellátásával összefüggő információról, eredményről folyamatosan tájékoztatta-e Kalocsa Város Önkormányzatát? Ha igen, akkor erről a Képviselő-testület és Kalocsa lakossága mikor kap tájékoztatást?
    Elkészült-e – a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően – az önkormányzati biztos hosszú távú ésszerűsítésre vonatkozó javaslatai? Ha igen, akkor erről a Képviselő-testület és Kalocsa lakossága mikor kap tájékoztatást

    Ha hihetnénk Török Gusztávnak, miszerint a „mind a város, mind pedig a kórház vezetése sokat dolgozik azért, hogy fennmaradjon a kórházunk.”, akkor nyilvánvalóan ezek az emberek nem alkalmasak a probléma kezelésére, hiszen a gyermekosztályt már bezárták és kórház a csőd szélére került.

    Ezzel kapcsolatban is több kérdés felmerül:

    Miért titkolódzik Török Gusztáv Andor?
    Miért fél a valóságos helyzet feltárásától a polgármester?
    Mit tett Török Gusztáv akkor a Kalocsai Kórházért, amikor Horváth Ágnes és Molnár Lajos párttársa volt az egészségügyi miniszter?

    Minden kalocsainak joga van tudni az igazságot kórház ügyben!

    Már rég nem arról van szó, hogy miként került bajban a Kalocsai Kórház, ma már arról van szó, hogy mi módon lehet megmenteni a 480 ember munkahelyét, és a 70 ezer lakost ellátó intézményt.
    Egy felelős politikus, egy felelős intézményvezető a probléma láttán nem dughatja fejét homokba, nem mutogathat másokra, nem játszhat az emberek életével.
    Az ÖKE-Fidesz képviselő-csoport felelősen gondolkodik, keresi a megoldást a Kórház megmentésére. Ennek érdekében szeretné feltárni a kialakult helyzet okait, és szakértő segítségével olyan megoldást találni, ami a betegellátás színvonalának megőrzése mellett biztosítja a Kórház további működését.

    ÖKE-Fidesz képviselőcsoport

    (Forrás: kalohirek.hu)