Végveszélyben a külföldön élők szavazati joga

2009. november 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az önkormányzati miniszterhez intézett nyílt levélben hívja fel a figyelmet Nyitrai Zsolt (Fidesz), Salamon László (KDNP) es Vejkey Imre (az Országos Választási Bizottság KDNP-s delegáltja) arra az alkotmányellenes helyzetre, hogy az Országgyűlés nem biztosította az országgyűlési választásokon a választójog gyakorlásának feltételeit bizonyos választópolgárok számára. A Varga Zoltánnak írt nyílt levélnek az ad aktualitást, hogy a külföldön történő szavazásra vonatkozó törvényi rendelkezések december 31-én hatályukat vesztik – írták, majd pontosan meg is határozták, hogy választójoguk gyakorlásában azok lehetnek akadályoztatva, akik „a választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény 96/A paragrafus (1) bekezdésében meghatározott külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldöntartózkodnak”.

    A levélírók emlékeztettek arra, hogy a kialakult helyzet alkotmányellenes jellegét az Alkotmánybíróság egyik 2008-as határozata is megállapította már. De emlékeztettek arra is, , hogy e jogszabályi problémák rendezéséért Varga Zoltán eddig már több pártok közötti egyeztetést hívott össze, melyeken részben szakértői, részben kormányzati szinten is támogatásra tálalt a Fidesz, illetve a KDNP közös indítványa. 

    A javaslat szerint – mint kifejtik – az Ab-döntésben jelzett állampolgárok a külképviseleti szavazás napján, Magyarországon egyetlen kijelölt szavazókörben adhatnák le voksukat, megfelelő garanciális szabályozás mellett – egyebekben pedig a külképviseleti szavazás szabályai egyelőre változatlanok maradnának.

    A levélírók utalnak arra is, hogy Varga Zoltán szeptember 15-én elhangzott napirend előtti felszólalásban, az Országgyűlésben a Fidesz, illetve a KDNP közös javaslatáról azt nyilatkozta, hogy „ez a javaslat a kormány számára bizonyos pontosításokkal elfogadható, tehát ennek részletes kidolgozását a kormány és az Önkormányzati Minisztérium vállalja”. Felszólalásában azt is megerősítette, hogy a javaslatot az igazságügyi tárca (IRM) is támogatja.

    A levélírók szóvá teszik azt is: míg a kormány megvalósíthatónak tartotta a javaslatot, az MSZP és az SZDSZ egyelőre adósok maradtak a politikai állásfoglalással. „Mindezek miatt a legutóbbi, szeptember 22-i ötpárti tárgyalások óta semmilyen előrelépés nem történt, annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság által jelzett határidő mar csaknem tíz honapja lejárt, illetve 2009. december 31-vel – új szabályozás hiányában – a külképviseleti szavazásra vonatkozó szabályozás hatályon kívül kerül” 

    A levélírük egyrészt arra kérik a minisztert, hogy adjon tájékoztatatást a frakciók legújabb álláspontjáról, másrészt pedig arra, hogy a minisztérium még november elején terjessze be a Fidesz-KDNP javaslatai alapján kidolgozott törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, „annak érdekében, hogy jogilag szabályozott keretek között, az Alkotmánybíróság által is meghatározott módon, kerülhessen sor az országgyűlési választásokra mind bel-, mind külföldön”.

    (Forrás: kdnp.hu)