Meg kell reformálni a piacgazdaságot

2009. november 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Stefano Zamagni XVI. Benedek pápa legutóbb kiadott, Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű enciklikájának kidolgozásában is részt vett. Szerinte a darwini piacgazdaság azt mondja ki, hogy akik nem hatékonyak, nem bírják a versenyt, azok hulljanak, míg az úgynevezett civil piacgazdaságnak az a dolga, hogy mindenkit bevonjon a rendszerbe. Érvelése szerint a mostani válságot az okozta, hogy az utóbbi elvet nem alkalmazzák teljes körűen a rászorulókra, mert a közjó helyett minden gazdasági tényező az egyéni javakra helyezi a hangsúlyt.

    A gazdaság legbefolyásosabb résztvevői manapság egymással összefognak, a kisebb vetélytársakat kizárják a versenyből, a rászorulóknak pedig csak alamizsnát adnak. Ezt kellene megváltoztatni, mert addig nem lép előre a gazdaság. Mint mondta: az alamizsna túlélésre alkalmas, de nem jó a termeléshez. Ezt egyébként már a XIV. századi ferencesek is tudták. Nem alamizsnát, segélyeket kell osztani, hanem el kell érni, hogy a legszegényebbek is érdekelté váljanak a termelésben.
        
    Stefano Zamagni felidézte, hogy a gazdasági, környezeti, erkölcsi válság okait elemző, arra egyfajta megoldást kereső pápai enciklika öt éven át formálódott, sokkal demokratikusabb módon, mint azt az emberek gondolják. Az első fogalmazvány elkészítésében ötszáz szakember vett részt, majd azt egy tizenegy tagú bizottság tárgyalta meg a pápa vezetésével. A professzor, aki ez utóbbi testület egyetlen világi képviselője volt, rámutatott: a dokumentum a globalizáció által okozott új jelenségekkel foglalkozik, amelyek minden embert érintenek, ilyen például a környezetvédelem kérdése. Az enciklika nem ítélkezik, nem tör lándzsát senki felett, a kapitalista kifejezés például egyszer sem szerepel benne, és hívőt, nem hívőt egyaránt megszólít.

    (Forrás: MTI)