Elfogadták a jövő évi költségvetést

2009. november 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az Országgyűlés elfogadta a 2010-es költségvetést, amely jövőre 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol. Az Országgyűlés 201 igen és 179 nem szavazat mellett fogadta el a jövő évi büdzsét. Az elfogadott büdzsé 2010-ben 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal számol.

    A jövő évi büdzsére egyetlen szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szavazott nemmel. Warvasovszky Tihaméren kívül szintén nemmel voksolt négy szabad demokrata képviselő – Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor -, 13 független képviselő, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség összes jelenlévő tagja. A büdzsé elfogadását 185 szocialista és 13 szabad demokrata képviselő, valamint a független Császár Antal támogatta.

    A központi költségvetés, azaz a minisztériumok jövőre körülbelül 150 milliárddal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. A közösségi közlekedés 40 milliárd forinttal kap kevesebbet 2010-ben, 29 és fél vonalon megszűnik a vasúti közlekedés; az önkormányzatok pedig nettó 70 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak, amelyből 50 milliárd forintot tesz ki a kizárólag hazai forrásokból álló fejlesztések leállítása. A Magyar Televízió (MTV) jövőre nem kap egy fillér céltámogatást sem. A Fidesz jelezte: ha kormányra kerül, visszavonja, átdolgozza a 2010-es büdzsét.
       
    Az előző héten megszavazott 1 milliárd forinttal ellentétben jövőre 500 millió forint jut az M60-as autópálya tervezésére, az átcsoportosítással az M44-es, Kecskemétet Békéscsabával összekötő autópálya előkészítésére pedig 3 milliárd forint jut.

    Jövőre az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.376,095 milliárd forint, míg kiadása 1.445,503 milliárd forint, 69.408,3 millió forintos hiányt vár az alapban a kabinet. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2.934,401 milliárd forint.

    A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a szocialisták és liberálisok kormányzásának eredményeit nem látni, ellenben az ország kilátástalan adósságcsapdába került – közölte Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök felszólalására reagálva. A KDNP-s képviselő szerint amikor Bajnai Gordon miniszterelnökként megszólal, azzal kellene kezdenie, hogy neki és kormányának milyen része van a válság előidézésében. Hiába akarják elhitetni, hogy a válság úgy szakadt ránk, az ország polgárai tudják, ebben a kormánynak tevékeny része volt.

    A kereszténydemokrata politikus szerint a kormányzat megpróbálta az elmúlt években a legitimitást megvásárolni és nyakló nélkül költekezett. Semmiféle tehercsökkentésről szó nincs, nem csökkennek az adók jövőre, csupán átrendezik őket. A politikus kifejtette: csökkentették a személyi jövedelemadót és a béreket terhelő adókat, de ugyanakkor növelték a fogyasztást terhelő adókat az elmúlt két évben.
        
    Kiemelte: a munkanélküliség drasztikus módon nőtt és valószínűleg nőni is fog még. Nemhogy stabilitást hoz a költségvetés, hanem azt az elképesztő nyomort stabilizálja, amit a szocialisták kormányzásukkal előidéztek.

    (Forrás: kdnp.hu)